ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακαλύφθηκε νέο είδος μικροσκοπικού βατράχου – Μικρότερο από ένα εκατοστό

Το νέο, μικροσκοπικό είδος φρύνου, στην παλάμη ενός ερευνητή

Lucas Machado Botelho

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο νέο είδος βατράχου – φρύνου, για την ακρίβεια, μικρότερο από ένα ανθρώπινο νύχι, σε ένα τροπικό δάσος στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Το είδος φτάνει σε μήκος μικρότερο από 1 εκατοστό ως ενήλικο και ονομάστηκε Brachycephalus dacnis, από τη ΜΚΟ για τη διατήρηση της φύσης Project Dacnis που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη, αναφέρει ο Independent.

Οι ερευνητές που μελετούν παρόμοιους μικρού μεγέθους « φρύνους – ψύλλους» βρήκαν το συγκεκριμένο είδος ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς είναι ένα από τα μικρότερα γνωστά σπονδυλωτά ζώα.

«Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των μικρότερων βατράχων παγκοσμίως (το δεύτερο μικρότερο είδος αμφίβιου), εμφανίζει σκελετικά χαρακτηριστικά τυπικά των μεγαλύτερων βατράχων», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του, υπέστη αυτό που ονομάζουμε μικρογραφιοποίηση, η οποία περιλαμβάνει απώλεια, μείωση ή/και συγχώνευση οστών, καθώς και λιγότερα δάχτυλα και απουσία άλλων τμημάτων της ανατομίας τους», δήλωσε ο Luís Felipe Toledo, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PeerJ.

Το DNA «έδειξε» νέο είδος

Το είδος μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με ένα άλλο της περιοχής – το B hermogenesi – το οποίο έχει επίσης το ίδιο κιτρινωπό-καφέ δέρμα, ζει σε πεσμένα φύλλα και βγαίνει ως μικροσκοπικός βάτραχος από τα αυγά του και όχι ως γυρίνος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι μπορεί να πρόκειται για νέο είδος ακούγοντας τις διαφορές στα καλέσματά τους. Στη συνέχεια, η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε ότι το B dacnis ήταν πράγματι ένα νέο είδος.

Αποψη του Brachycephalus dacnis από επάνω (a) και κάτω (b)

PeerJ

Στην περιγραφή του νέου είδους, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν επίσης πληροφορίες για τον σκελετό του, τα εσωτερικά όργανα, τα μοριακά δεδομένα καθώς και λεπτομέρειες για τους ήχους του.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι απαραίτητες για την ακριβέστερη διάκρισή του, καθώς πολλά είδη είναι κρυπτικά και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν μόνο με βάση την εξωτερική ανατομία.

«Η ποικιλομορφία αυτών των μικροσκοπικών βατράχων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζουμε. Γι’ αυτό και έχει σημασία η περιγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων γνωρισμάτων και χαρακτηριστικών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εργασία για τη διατήρηση», δήλωσε ο Δρ Toledo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης