ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κόκκινη Λίστα: Είδος υπό απειλή κοντεύουν να γίνουν οι σκαντζόχοιροι

Ενώ οι σκαντζόχοιροι ήταν κάποτε κοινοί σε όλη την Ευρώπη, ωθούνται προς την εξαφάνιση λόγω της αστικής ανάπτυξης, της εντατικής γεωργίας και των δρόμων

AP Photo/Michael Probst

Οι σκαντζόχοιροι κατατάσσονται πλέον ως «σχεδόν απειλούμενοι» στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης μετά από μείωση των αριθμών τους κατά τουλάχιστον 30% την τελευταία δεκαετία σε μεγάλα τμήματα των πληθυσμών τους.

Ενώ οι σκαντζόχοιροι ήταν κάποτε κοινοί σε όλη την Ευρώπη, και μέχρι τώρα είχαν καταγραφεί ως «λιγότερο ανησυχητικοί» στην Κόκκινη Λίστα, ωθούνται προς την εξαφάνιση λόγω της αστικής ανάπτυξης, της εντατικής γεωργίας και των δρόμων, οι οποίοι έχουν κατακερματίσει το φυσικό τους περιβάλλον, αναφέρει ο Guardian.

Ο πληθυσμός τους έχει πληγεί από τις συγκρούσεις με οχήματα, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κακή διαχείριση των οικιακών κήπων. Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα έντομα που τρώνε οι σκαντζόχοιροι και μπορεί επίσης να τους δηλητηριάσουν άμεσα.

«Όταν οι σκαντζόχοιροι αναφερθούν σε μια συζήτηση, δεν αργεί κάποιος να πει ότι δεν τους βλέπει πια. Καθώς οι σκαντζόχοιροι μοιάζουν όλο και περισσότερο με μια μακρινή ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια, ελπίζουμε να υπάρξει δράση που θα επαναφέρει αυτές τις αναμνήσεις στη ζωή», δήλωσε η Hope Nothhelfer από την Εταιρεία Θηλαστικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Εταιρεία Θηλαστικών καλεί τους ανθρώπους να φροντίζουν τους σκαντζόχοιρους, κάνοντας κηπουρική με τρόπο φιλικό προς την άγρια ζωή. Αυτό περιλαμβάνει το να αφήνουν μικρά κενά στους φράχτες για να επιτρέπουν τη μετακίνηση των σκαντζόχοιρων μεταξύ των κήπων, να μη χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και να δημιουργούν καταφύγια με σωρούς από κορμούς ή σπίτια για σκαντζόχοιρους.

Υπό απειλή και τα παρυδάτια πτηνά

Τα παρυδάτια πτηνά τα πήγαν επίσης άσχημα στην Κόκκινη Λίστα φέτος, με τέσσερα είδη να μετακινούνται σε υψηλότερες κατηγορίες απειλής. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αργυροπούλι (Pluvialis squatarola), το οποίο έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% παγκοσμίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η κατάστασή του μετακινήθηκε κατά δύο κατηγορίες, από «λιγότερο ανησυχητικό» σε «ευάλωτο».

Οι λασποσκαλίδρες (Calidris alpina) και οι χαλικοκυλιστές (Arenaria interpres) έχουν αντιμετωπίσει απότομη μείωση και έχουν μετακινηθεί από την κατηγορία «ελάχιστα ανησυχητικά» στην κατηγορία «σχεδόν απειλούμενα», ενώ οι δρεπανοσκαλίδρες (Calidris ferruginea) έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 30% παγκοσμίως από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και έχουν μετακινηθεί από την κατηγορία «σχεδόν απειλούμενα» στην κατηγορία «ευάλωτα».

Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν τη ρύπανση, την ανάπτυξη και την κλιματική κρίση, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να προκαλεί αυξημένο κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών, σπρώχνοντας την άγρια ζωή σε όλο και μικρότερους χώρους.

Σε κίνδυνο το 38% των δέντρων

Η Κόκκινη Λίστα αποκαλύπτει επίσης ότι το 38% των ειδών δέντρων στον κόσμο κινδυνεύουν με εξαφάνιση, στην πρώτη της παγκόσμια αξιολόγηση των δέντρων. Τουλάχιστον 16.425 από τα 47.282 είδη που αξιολογήθηκαν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα νησιά φιλοξενούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απειλούμενων δέντρων, όπου κινδυνεύουν λόγω της αποψίλωσης των δασών για την αστική ανάπτυξη και τη γεωργία, καθώς και λόγω εισβολικών ειδών, παρασίτων και ασθενειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης