ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακαλύφθηκε «ευφυής» μύκητας: έχει μνήμη, μαθαίνει, λαμβάνει αποφάσεις

Ο μύκτητας Phanerochaete velutina αναπτύσσεται κυρίως σε ροδακινιές και νεκταρινιές

James Lindsey / Ecology of Commanster / Wikimedia Commons

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη μελετώντας έναν άγνωστο μύκητα που ονομάζεται Phanerochaete velutina: μπορεί όχι μόνο να αναγνωρίζει σχήματα, αλλά ακόμη και να επικοινωνεί πληροφορίες για το περιβάλλον του σε ολόκληρο το μυκητιακό του δίκτυο.

«Θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα είναι ικανοί να κάνουν οι μύκητες», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής δασικής οικολογίας του Πανεπιστημίου Τοχόκου, Γιου Φουκασάβα.

«Έχουν μνήμη, μαθαίνουν και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις. Ειλικρινά, οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο λύνουν προβλήματα σε σύγκριση με τους ανθρώπους είναι εντυπωσιακές».

Σε μια σειρά πειραμάτων που περιγράφονται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fungal Ecology, ο Φουκασάβα και οι συνάδελφοί του τοποθέτησαν μικρούς ξύλινους κύβους σε διαφορετικά σχήματα και επέτρεψαν σε ένα μυκήλιο P. velutina (σ.σ. το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή), το οποίο συνήθως τρέφεται με ροδακινιές και νεκταρινιές, να επεκταθεί σε αυτούς.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, αυτό που διαπίστωσαν ήταν εκπληκτικό: το μυκήλιο φαινόταν να λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τη διάταξη των κύβων, αντί να εξαπλώνεται απλώς από ένα κεντρικό σημείο· γεγονός που υποδηλώνει ένα υποτυπώδες επίπεδο νοημοσύνης, λένε οι ερευνητές.

Αναγνώριση σχήματος

Για παράδειγμα, όταν οι κύβοι ήταν διατεταγμένοι σε σχήμα σταυρού, το μυκήλιο αναγνώριζε τους εξώτερους κύβους και φαινόταν να επικοινωνεί τη διάταξη πίσω στο υπόλοιπο δίκτυο. Και όταν οι κύβοι τοποθετήθηκαν σε κυκλική διάταξη, το μυκήλιο δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να επιχειρήσει να μπει στο κέντρο, υποδηλώνοντας ότι είχε καταλάβει ότι δεν υπήρχαν κύβοι εκεί.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μυκήλιο του μύκητα μπορεί να “αναγνωρίσει” τη διαφορά στη χωρική διάταξη των ξύλινων κύβων», σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ανάπτυξη του μυκηλίου P. velutina σε κύβους διατεταγμένους σε σχήματα κύκλου και σταυρού

Fukasawa et al.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις σε διάφορους τομείς. «Η λειτουργική σημασία των μυκητιακών μυκηλίων μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τη μελέτη της πρωτόγονης νοημοσύνης των ανεγκέφαλων οργανισμών, την κατανόηση των οικολογικών επιπτώσεών της και την ανάπτυξη υπολογιστών βιολογικής βάσης», κατέληξαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης