Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic του CNN Greece
Τις πληγές του εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» που σάρωσε την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, την ώρα που μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κυκλώνας «Όσκαρ» χτυπούσε ανελέητα την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά πολίτες.
Τι είναι και πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα φαινόμενα και πόσο καταστροφικά μπορούν να αποβούν;
Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.
Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν ισχυρές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.
Ανά τα χρόνια, οι κυκλώνες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με τους ανθρώπους να μην έχουν που να βρουν καταφύγιο.
Ποιοι είναι οι πιο φονικοί κυκλώνες του αιώνα που διανύουμε;
Ο κυκλώνας Ναργκίς ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ. Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγράψει 138.373 θανάτους, ωστόσο διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα και κατηγορούν την κυβέρνηση πως σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν (Haiyan) ή Γιολάντα (Yolanda), όπως είναι γνωστός στις Φιλιππίνες το 2013, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νέκροι και συνολικά στην περιοχή 6.352 κατατάσσοντάς τον ως η φονικότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή.
Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι θάνατοι υπολογίζονται από 5.951 μέχρι και 24.000.
Η εξαιρετικά σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα Sidr ήταν ένας τροπικός κυκλώνας που είχε ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε τουλάχιστον 3.447 θανάτους.
Ο τυφώνας Μαρία ήταν ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε τη Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και τη Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Άφησε στις Μικρές Αντίλλες 3.059 νεκρούς.
Ο τυφώνας Jeanne ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας στη λεκάνη του Ατλαντικού από τον Mitch το 1998 και ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας παγκοσμίως το 2004. Χάθηκαν εξαιτίας του 3.037 άνθρωποι.
Ο τυφώνας Bopha, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Super Typhoon Pablo, ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ που έπληξε ποτέ το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, φτάνοντας στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας κατηγορίας 5 και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.901 πολίτες.
Ο τυφώνας Stan ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού το 2005 και άφησε πίσω του 1.668 θύματα στην Κεντρική Αμερική.
Ο τυφώνας Γουίνι, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Τυφώνας Ιμπιάνγκ το 2004 ήταν ο πιο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που έπληξε σημαντικές κινεζικές επαρχίες τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 1.593 θάνατοι όπως και στον κυκλώνα Ιντάι που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζιμπάμπουε.