ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ουρανοξύστης που «καίει» υδρογόνο και έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα θα χτιστεί στην Αίγυπτο

Ο ουρανοξύστης Forbes International Tower, ύψους 240 μέτρων, θα ανεγερθεί στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου

Magnom Properties/AS+GG

Η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, μια νέα πόλη που δεν έχει ακόμη ονομαστεί και βρίσκεται σε φάση κατασκευής έξω από το Κάιρο, θα περιλαμβάνει έναν ουρανοξύστη που τροφοδοτείται με υδρογόνο.

Το Forbes International Tower, ένα κτήριο γραφείων ύψους 240 μέτρων που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στον Iconic Tower - το ψηλότερο κτήριο της Αφρικής – σχεδιάστηκε από την Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον Central Park Tower στη Νέα Υόρκη και τον επερχόμενο Jeddah Tower στη Σαουδική Αραβία. Η κατασκευάστρια εταιρεία Magnom Properties αποκάλυψε ότι σκοπεύει να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, τροφοδοτώντας το 43όροφο κτήριο με καθαρό υδρογόνο, και συμπληρωματικά με ηλιακούς συλλέκτες στην πρόσοψή του.

Με 75% υδρογόνο και 25% φωτοβολταϊκά, το κτήριο δεν θα βασίζεται σε ένα παραδοσιακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Magnom. Η Magnom δήλωσε ότι η κατασκευή με υλικά με «χαμηλό ενσωματωμένο άνθρακα» – υλικά με μειωμένες εκπομπές μέσω της προμήθειας, της κατασκευής και της ενδεχόμενης απόρριψης ή επαναχρησιμοποίησής τους – θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της κατασκευής του κατά 58%. Εν τω μεταξύ, η ανακύκλωση και η επεξεργασία του νερού στο εργοτάξιο θα μειώσει τη ζήτηση για γλυκό νερό – ζωτικής σημασίας σε μια χώρα με αυξανόμενη έλλειψη νερού.

Με 75% υδρογόνο και 25% φωτοβολταϊκά, το κτήριο δεν θα βασίζεται σε ένα παραδοσιακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Magnom Properties/AS+GG

Μέσω αυτών των μεθόδων, η Magnom λέει ότι στοχεύει να επιτύχει ένα αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα για τον ουρανοξύστη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του – δηλαδή να αφαιρεί περισσότερο άνθρακα απ' ό,τι εκπέμπει – και να γίνει ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο που θα λάβει Πιστοποιητικό Μηδενικού Άνθρακα από το Διεθνές Ινστιτούτο Living Future.

Το πρώτο κτήριο με υδρογόνο

Όσον αφορά τη χρήση υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών ενός κτηρίου είναι μια προσέγγιση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Το υδρογόνο είναι μια δυνητικά καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας – μόνο όταν ανακτάται και παράγεται με συγκεκριμένες μεθόδους – και ένα στοιχείο άφθονο στη φύση, που χρησιμοποιείται ελάχιστα σε αυτή την κλίμακα στην αρχιτεκτονική.

Η Magnom Properties υπέγραψε συμφωνία με τη Schneider Electric και την H2 Enterprises για να διερευνήσει τη χρήση της τεχνολογίας LOHC ως πηγή ενέργειας του ουρανοξύστη.

Οι LOHC – Υγροί Οργανικοί Φορείς Υδρογόνου – είναι οργανικές ενώσεις που απορροφούν ή απελευθερώνουν υδρογόνο μέσω χημικών αντιδράσεων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του παραγόμενου υδρογόνου και τη μεταφορά του σε σταθερή μορφή από την πηγή στον τελικό χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ορυκτών καυσίμων μπορούν να προσαρμοστούν για επαναχρησιμοποίηση με τη νέα τεχνολογία. Μόλις μεταφερθεί, το υδρογόνο μπορεί να απογυμνωθεί από τους LOHC και να τοποθετηθεί σε κυψέλη καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πόλη των 52,5 δισ. ευρώ

Ο ουρανοξύστης Forbes International Tower θα υψωθεί στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας, όπου ήδη μετακομίζουν εγχώριες και διεθνείς εταιρείες.

Η έξυπνη πόλη που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου και διαφημίζεται για τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητάς της, άρχισε να κατασκευάζεται το 2016. Πολλά βασικά κτήρια έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ενώ το όλο έργο έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει περίπου 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από: Hydrogen-powered skyscraper set for Egypt’s new capital by Tom Page, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης