ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κραυγή αγωνίας από οικολόγους για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Νεκρά ψάρια επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού στη λίμνη Κάρλα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελέστηκε στον Παγασητικό κόλπο με περισσότερους από 270 τόνους νεκρών ψαριών να έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, όπου ξεβράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Στέλιος Λημνιός, μιλώντας στο CNN Greece για το πως συνέβη μια τέτοιας έκτασης καταστροφή και κάνει λόγο για αδράνεια από τους καθ' ύλην αρμόδιους. 

Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Ο κ. Λημνιός αναφέρει ότι «μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, που έπληξαν τη Θεσσαλία, συγκεντρώθηκαν στον κάμπο πολύ μεγάλες ποσότητες νερών. Οι ποσότητες αυτές οδηγούνταν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας, η οποία είχε κατασκευαστεί για την αποξήρανση της λίμνης τη δεκαετία του ’60».

«Πρόσφατα και επειδή τα νερά μειώθηκαν πολύ εκτός του ταμιευτήρα της Κάρλας, τα ψάρια, μη βρίσκοντας πλέον νερό για να επιβιώσουν, παρασύρθηκαν από τη σήραγγα στον Παγασητικό σε αυτές τις μεγάλες ποσότητες» εξηγεί.

Μεγάλες οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί για μεγάλες επιπτώσεις «και από τη ροή τόσο μεγάλων ποσοτήτων μη καθαρών νερών στον Παγασητικό αλλά και λόγω των νεκρών ψαριών».

Πάντως, είναι ακόμη πολύ νωρίς όμως να εκτιμηθούν οι ακριβείς επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα, πέραν της πιο προφανούς, που είναι ο θάνατος εκατομμυρίων ψαριών.

Φωτογραφία από drone που εικονίζει εκατομμύρια νεκρά ψάρια φερμένα από τη λίμνη Κάρλα να καλύπτουν εντελώς την επιφάνεια του ρέματος Ξηριά

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ

«Μιλώντας για "μη καθαρά νερά" αναφέρομαι σε απόβλητα εργοστασίων, ζιζανιοκτόνα, και λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, πετρέλαια, βαρέα μέταλλα και ουσίες από ζώα που θάφτηκαν στο νερό με τις πλημμύρες, όπως τοξίνες κλπ» διευκρινίζει.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ανάκαμψη των νερών του Παγασητικού αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «οι μετρήσεις που πρέπει να γίνονται δεν αφορούν μόνο σε κολοβακτηρίδια αλλά και σε πολλές άλλες παραμέτρους που συνδέονται με τις παραπάνω ουσίες που κατέληξαν στον Παγασητικό Κόλπο».

Πλήγμα σε μια σειρά επαγγέλματα

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στις τοπικές Αρχές κάνοντας λόγο για «αδράνεια και αμετροέπεια», καθώς όπως επισημαίνει οι οικολογικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι οικολογικές οργανώσεις είναι καλοί και κακοί προφήτες ταυτόχρονα. Κακοί γιατί προβλέπουν επερχόμενες καταστροφές (π.χ. κλιματική κρίση) και καλοί γιατί, δυστυχώς, τις προφητεύουν σωστά».

Εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαγνησίας, Στέλιος Λημνιός

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο Παγασητικός και, όπως σημειώνει ο κ. Λημνιός «δυστυχώς μια σειρά επαγγέλματα, που συνδέονται με θάλασσα και τουρισμό, έχουν πληγεί» σημαντικά από το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται πως, η Μαγνησία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τις 30 Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης