ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκσυγχρονίζεται η διαχείριση αποβλήτων - Στοίχημα η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης

Εκσυγχρονίζεται η διαχείριση αποβλήτων - Στοίχημα η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
FREEPIK

Τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στη χώρα προωθεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου. 

Το σχέδιο νόμου με με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», περιλαμβάνει τρεις βασικές πρωτοβουλίες για την διαχείριση των αποβλήτων.

  • Εφαρμογή, από το τέλος του 2025, ενός ενιαίου, πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής για διευκόλυνση του καταναλωτή. Στα σημεία αυτά ο καταναλωτής θα επιστρέφει τις φιάλες και θα εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας.

  • Εφαρμογή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή κατάλληλου εξοπλισμού στους υπόλοιπους.
  • Ρύθμιση ζητημάτων σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο, επιχειρησιακό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση, δηλαδή περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπεται, ακόμη η δημιουργία φορέων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν τίθενται θέματα σχετικά με:

  1. την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων,
  2. την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και
  3. την αντιμετώπιση προστίμων από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, με την παρούσα μεταρρύθμιση αναμένεται να «ανοίξει ο δρόμος» για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης στις πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και προβλέπεται η χρέωση των Δήμων ανάλογα με τις ποσότητες ανακύκλωσης στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), κ.ά.