ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτή είναι η σκανδιναβική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη - Η θέση της Αθήνας

Η πόλη Ουψάλα της Σουηδίας

UNSPLASH

Η Ουψάλα που βρίσκεται στην Σουηδία είναι η πόλη με τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που εξέδωσε το πρόγραμμα καταγραφής της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Ανάμεσα στις πόλεις που διαθέτουν τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη, συγκαταλέγονται η επίσης σουηδική Ουμέα, αλλά και η Φάρο στην Πορτογαλία, όχι όμως η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην... 270 θέση της κατάταξης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, μόνο 13 ευρωπαϊκές πόλεις είχαν μέσες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων που ήταν χαμηλότερες από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m 3 ). Αυτές οι πόλεις περιλαμβάνουν τέσσερις βόρειες πρωτεύουσες: Ρέικιαβικ, Ταλίν, Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Οι 13 πόλεις με τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως, με τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους να ζουν σε αστικές περιοχές, οι περισσότεροι από αυτούς εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυξάνοντας τα επίπεδα θνησιμότητας στις εν λόγω περιοχές.

Στοίχημα η βελτίωση της ποιότητας του αέρα για την μείωση της θνησιμότητας από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θέτει ως στόχο το 2030 τη μείωση των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από λεπτά σωματίδια κατά τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και μακροπρόθεσμο στόχο να μην υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία έως το 2050.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης