ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στη Χάγη ελπίζουν τα νησιά της Καραϊβικής για αποζημιώσεις από τους ενόχους για την κλιματική αλλαγή

Στη Χάγη ελπίζουν τα νησιά της Καραϊβικής για αποζημιώσεις από τους ενόχους για την κλιματική αλλαγή

Ψαράδες σε απόγνωση από τις καταστροφές που προκαλούν οι τυφώνες στις βάρκες τους. Η οικονομία των νησιών στην Καραϊβική στηρίζεται ως επί το πλείστον στην αλιεία.

AP Photo/Ricardo Mazalan

Η έκβαση μιας διεθνούς δικαστικής υπόθεσης σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των ανεπτυγμένων χωρών όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο, ενισχύοντας νομικά τη θέση των νησιών της Καραϊβικής που διεκδικούν αποζημιώσεις από τους «μεγάλους» του πλανήτη για τις ζημιές που υφίστανται όλο και πιο συχνά από τους καταστροφικούς τυφώνες.

Η υπόθεση, η οποία παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, επιδιώκει να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες των κρατών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η υπόθεση έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών χωρών και οργανισμών.

Εχουν κατατεθεί προς εξέταση πάνω από 90 γραπτές εκθέσεις, αριθμός ρεκόρ, πριν την συνεδρίαση - ορ'οσημο της Χάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κλήθηκε να παράσχει μόνο συμβουλευτική γνωμοδότηση επί του θέματος, αλλά η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου Νίκι Ράις δήλωσε ότι η γνωμοδότηση του δικαστηρίου θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενισχύσει τη νομική βάση για την απόδοση ευθυνών σε χώρες για την πρόκληση ή επίσπευση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τεράστεις ζημιές, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες.

Ειδικά οι νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής αντιμετωπίζουν πιο συχνές και άγριες καταιγίδες, που εξελίσσονται σε φονικούς τυφώνες όπως οι κυκλώνες Μαρία, Ίρμα, Ντόριαν και πιο πρόσφατα η Μπέριλ.

Ο Ράιαν Πίντερ, γενικός εισαγγελέας των Μπαχάμες, όπου ο τυφώνας Ντόριαν σκότωσε 20 άτομα, κατέστρεψε περίπου 13.000 σπίτια και επηρέασε περισσότερους από 76.000 ανθρώπους, δήλωσε ότι τουλάχιστον το 40% του σημερινού χρέους της χώρας θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανοικοδόμηση μετά από καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει ένας αγώνας για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης του πληθυσμού του.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας συνεχίζεται. Οι επιπτώσεις των σοβαρών καταιγίδων στην περιοχή μας συνεχίζονται.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προκειμένου να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος ή πραγματική αλλαγή, δυστυχώς, πρέπει να γίνει εκεί που πονάει περισσότερο: Στις τσέπες των ισχυρών. Πιστεύουμε ότι η επίλυση θεμάτων κλιματικής δικαιοσύνης στα δικαστήρια εόιναι στο δρόμο», δήλωσε ο Πίντερ.

Καταλήγοντας τόνισε πως αν και είναι απίθανο οι Μπαχάμες να μηνύσουν μια ανεπτυγμένη χώρα, εντούτοις η υπόθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για οικονομικλη στήριξη στις οικονομίες της Καραϊβικής μέσω ρυθμίσεων όπως η διαγραφή χρέους.

Οι Μπαχάμες είναι μία από τις οκτώ χώρες της Καραϊβικής που έχουν προσφύγει για αυτό το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.