ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις

Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις

Ηλικιωμένη με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης μεταφέρεται σε νοσοκομείο, στο Χέντερσον της Νεβάδα στις ΗΠΑ, στις 10 Ιουλίου 2024. Οι θάνατοι από καύσωνα θα αυξάνονται καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, σύμφωνα με νέα μελέτη

AP Photo/John Loche

Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Εάν όμως η παγκόσμια θέρμανση φθάσει στους 3 ή 4 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health.

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αναφέρει ο Guardian.

«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η ζέστη θα μπορούσε να σκοτώσει 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000.

Και έμμεσες επιπτώσεις

Μάλιστα, ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», σύμφωνα με την Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία επισημαίνει και έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία.

«Και στη συνέχεια υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχίες στις καλλιέργειες, καταστροφές από πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας».

SOS για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς, οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

Η μελέτη προέκτεινε επίσης τα δεδομένα για τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα, από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερη θερμική καταπόνηση.

Μέτρα αντιμετώπισης

Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, είναι θεμελιώδες να εξετάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, με την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού. Είπαν ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις κλιματικές ζημιές και επίσης πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των θανάτων από καύσωνα.