ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δισεκατομμύρια καβούρια πέθαναν από πείνα στην Αλάσκα - Οι επιστήμονες εξηγούν

Δισεκατομμύρια καβούρια πέθαναν από πείνα στην Αλάσκα - Οι επιστήμονες εξηγούν

Νεκρά καβούρια και άδεια κελύφη γεμίζουν τις ακτές της Αλάσκας ανησυχώντας τους μελετητές του φαινομένου στο Κέντρο Αλιευτικής Επιστήμης 

AP Photo/Joshua A. Bickel

Συναγερμός είχε σημάνει το 2022 μεταξύ των ψαράδων αλλά και των επιστημόνων όταν δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν από τη Θάλασσα Μπέρινγκ κοντά στην Αλάσκα. Ολοι μιλούσαν για υπεραλίευση αλλά και για μόλυνση και άρρωστο θαλάσσιο περιβάλλον.  

Τελικά δεν ήταν η υπεραλίευση, εξηγούν οι επιστήμονες, αλλά η κλιματική αλλαγή: Το νερό ζεστάθηκε απότομα, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των καβουριών και τα οδήγησε σε λιμοκτονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, ο θάνατος των δισεκατομμυρίων καβουριών είναι μόνο μία από τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συντελείται με γοργούς ρυθμούς στην περιοχή.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη (21/8) από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με το λιώσιμο των πάγων στη νοτιοανατολική πλευρά της Θάλασσας Μπέρινγκ είναι πολύ επικίνδυνες για το οικοσύστημα.

Η μελέτη υπογραμμίζει «το πόσο πολύ έχει ήδη αλλάξει το οικοσύστημα της Θάλασσας Μπέρινγκ σε σχέση με αυτό που ήταν μέσα σε 60 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου Kodiak της Αλάσκας για την NOAA Fisheries Μίκαελ Λίτζοφ.

Επίσης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αναμένουμε πολλά ακόμη πολύ θερμά έτη», ενώ οι πραγματικά αρκτικές συνθήκες - ψυχρές, παγωμένες, ύπουλες - θα είναι όλο και πιο σπάνιες.

Και το 2018 - 2019

Τα καβούρια του χιονιού ευδοκιμούν κατά βάση σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, αν και μπορούν επιβιώσουν σε νερά έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Ένα κύμα υπερθέρμανσης των ωκεανών το 2018 και το 2019 ήταν επίσης ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα καβούρια. Τα θερμά νερά προκάλεσαν αλλαγή στο μεταβολισμό των καβουριών, αλλά δεν υπήρχε αρκετή τροφή για να στηρίξει τις νέες διατροφικές τους συνήθειες.

Δισεκατομμύρια καβούρια πέθαναν τελικά από την πείνα, καταστρέφοντας την αλιευτική βιομηχανία της Αλάσκας τα επόμενα χρόνια.

Τζίρος 227 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με μελέτη, τα καβούρια του χιονιού είναι πολύτιμο εμπορεύσιμο είδος, με τζίρο 227 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η αγορά αλλά και η η βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας αυτών των προϊόντων θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Η εξαφάνιση του καβουριού του χιονιού της Αλάσκας σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή του οικοσυστήματος στην Αρκτική, καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι παγετώνες εξαφανίζονται.

Ο ωκεανός γύρω από την Αλάσκα καθίσταται πλέον αφιλόξενος για πολλά θαλάσσια είδη, όπως το κόκκινο βασιλικό καβούρι και τα θαλάσσια λιοντάρια, λένε οι ειδικοί.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Θάλασσα Μπέρινγκ έλκουν και νέα, ξενικά είδη στα νερά της τα οποία απειλούν τα υποάρχοντα είδη.