ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Χάνεται» η μεγαλύτερη λίμνη της Σικελίας και μαζί της χιλιάδες είδη ζώων

Λίμνη που έχει αποξηραθεί λόγω ανομβρίας (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Edmar Barros

Αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ξηρασία βρίσκεται η Σικελία, με την μοναδική φυσική της λίμνη να κινδυνεύει να χαθεί και μαζί της τα χιλιάδες είδη ζώων που φιλοξενούσε. 

Πρόκειται για την λίμνη Περγούζα (Pergusa), ένα φυσικό καταφύγιο κοντά στην πόλη Enna της Σικελίας, η οποία έχει συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας ενός «εκρηκτικού» μείγματος καύσωνα και ανομβρίας.

Η λίμνη αυτή συνιστούσε ζωτικό σταθμό ανάπαυσης για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Μήνες τώρα η περιοχή καταγράφει «ρεκόρ» χαμηλών βροχοπτώσεων, με την ιταλική κυβέρνηση να κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια, σύμφωνα με τον Independent.

Η επιφάνεια της λίμνης καλύπτει κανονικά 1,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεν υπάρχουν ποτάμια που ρέουν μέσα ή έξω από αυτήν. Αυτό σημαίνει πως αποκτούσε το νερό της αποκλειστικά από τη βροχή.

Εμφανίζεται στις Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου όπου περιγράφεται ως τόπος ομορφιάς και «αιώνιας άνοιξης».

«SOS» για την βιοποικιλότητα της περιοχής

Όμως τέτοιες εποχές έχουν περάσει προ πολλού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ξηρασία κινδυνεύει να βλάψει μόνιμα τη βιοποικιλότητα γύρω από τη λίμνη, η οποία μαζί με τα αποδημητικά πτηνά φιλοξενεί ψάρια, μαλάκια και ασπόνδυλα.

Να σημειωθεί πως, η Σικελία εδώ και χρόνια έχει γίνει «hotspot» υψηλών θερμοκρασιών, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ το 2021, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

«Η λίμνη Pergusa είναι ένας δείκτης του τι υποφέρει η Σικελία λόγω της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε ο Amato, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης, τονίζοντας πως η έλλειψη συντήρησης και το κακό σύστημα αποχέτευσης επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες έπεσαν 250 mm (9,8 ίντσες) βροχής στη Σικελία, σημείωσε ο ειδικός για το κλίμα, Λουίτζι Πασότι, προειδοποιώντας για μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Η κατάσταση είναι «τρομερή», σύμφωνα με γεωργούς. «Μπορεί να χρειαστεί να σκοτώσουμε τα ζώα μας λόγω της έλλειψης νερού» τόνισε ο Gerardo Forina, επικεφαλής του συλλόγου αγροτών της Enna. «Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο ξηρό χρόνο όσο αυτός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης