ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείο Πεντέλης ανακαλύπτουν το δάσος της Πάρνηθας

Μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείο Πεντέλης ανακαλύπτουν το δάσος της Πάρνηθας

Το ειδικό σχολείο Πεντέλης ανακαλύπτει το δάσος της Πάρνηθας

ΟΦΥΠΕΚΑ

Σε μια περιβαλλοντική δράση που στόχο έχει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη συμπερίληψη προχώρησε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος υποδέχθηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας για να ανακαλύψουν έναν σημαντικό «πνεύμονα» οξυγόνου του λεκανοπεδίου.

Η δράση αυτή περιλάμβανε βιωματικές δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παιδιών με νοητική υστέρηση, που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και έχουν και συνοδές αναπηρίες. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους.

Μέσω της περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον, μέσω της πεζοπορίας σε επιλεγμένο μονοπάτι και της δημιουργίας του ομαδικού έργου «land art», αλλά και ατομικών κατασκευών, με φυσικά υλικά από το δάσος, είχαν μια ξεχωριστή επαφή και αισθητηριακή αλληλεπίδραση με τη φύση.

Τα παιδιά, με τη βοήθεια των συνοδών και των ξεναγών, συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους στο δάσος, φυσικά υλικά, όπως ξερά κλαδιά, βρύα, λειχήνες και φλοιούς, που τα ονόμασαν «θησαυρούς».

Έπειτα παρουσίασαν τους «θησαυρούς» στην ομάδα τους και με τα φυσικά υλικά που είχαν στη διάθεσή τους δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό δέντρο (κολάζ), το «δέντρο της ζωής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ