«Πράσινο Λάδι»: Ανακυκλώνοντας τηγανέλαια για ένα βιώσιμο μέλλον
Η ανάγκη να συνεχίσει να αναπτύσσεται -και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο- η κοινωνία είναι δεδομένη.
Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ωστόσο, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου. Πρόκειται για το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση τόσο των αποβλήτων όσο και της ανάγκης για άντληση νέων πόρων, με αυξημένο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Πώς θα επιτευχθεί όμως, η μετάβαση σε μια οικονομία που θα χαρακτηρίζεται ως κυκλική; Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η ενεργός συμμετοχή των επιχειρήσεων, η εγκατάλειψη του λεγόμενου γραμμικού μοντέλου και φυσικά, η εστίαση στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υλικών και προϊόντων, έτσι ώστε κάθε απόβλητο να μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, πέρα από τις γνωστές κατηγορίες (χαρτί, πλαστικό, μπαταρίες, ρούχα), υπάρχει και η ανακύκλωση τηγανελαίων. Συγκεκριμένα, η Πράσινο Λάδι αναλαμβάνει τη συλλογή τηγανελαίων, όπως είναι το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και όλα τα σπορέλαια, αλλά και παλιών ταγκισμένων λαδιών, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με στόχο την τελική μετατροπή τους σε ένα ανανεώσιμο, μη τοξικό και εύκολα βιοαποικοδομήσιμο καύσιμο, το βιοντίζελ.
Τα βήματα για ένα πιο «πράσινο» σήμερα και αύριο
Η Πράσινο Λάδι, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, ιδρύθηκε από τη Verd το 2011 με αποκλειστικό σκοπό να συλλέγει τηγανέλαια για την παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα, διαθέτει ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα ευρύ δίκτυο πιστοποιημένων και άρτια καταρτισμένων συνεργατών, για τη συλλογή, σε ετήσια βάση, του 50% των παραγόμενων ποσοτήτων τηγανελαίων από εστιατόρια, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις. Αρχικά, τα τηγανέλαια αυτά επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έπειτα, μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Verd στον Βόλο για την παραγωγή βιοντίζελ.
Καθώς στόχος της Πράσινο Λάδι είναι να ωθήσει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να συμμετάσχει στη διαδικασία της ανακύκλωσης τηγανελαίων, συνεργάζεται με σχολεία, δήμους και άλλους φορείς ενημερώνοντας το ευρύ κοινό σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της απόρριψης τηγανελαίων στον νεροχύτη ή τα σκουπίδια.
Γενικά, η ανακύκλωση τηγανελαίων είναι ευκολή και απλή διαδικασία. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει ένα από περισσότερα από 2.500 σημεία ανακύκλωσης οικιακού τηγανέλαιου «Πράσινο Λάδι» σε όλη τη χώρα, σε πρατήρια καυσίμων, super markets, εστιατόρια ή άλλα σημεία τα οποία μπορεί να επισκεφτεί καθημερινά.
Όσον αφορά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, αρχικά αρκεί να αφήσει το τηγανέλαιο να κρυώσει και μετά, να το συλλέξει σε ένα πλαστικό μπουκάλι, το οποίο έχει κλείσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, αναζητά το πλησιέστερο σημείο «Πράσινο Λάδι» στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας www.prasinoladi.gr και, αφού το βρει, ρίχνει το μπουκάλι στον ειδικό κάδο, ο οποίος βρίσκεται εκεί. Η συλλογή και επεξεργασία των τηγανελαίων είναι δουλειά της Πράσινο Λάδι.
Τι προσφέρει η ανακύκλωση τηγανέλαιων;
Η ανακύκλωση τηγανελαίων, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου. Και αυτό, γιατί αυτή η διαδικασία αποτρέπει τη ρύπανση των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων ενώ, παράγοντας βιοντίζελ, οι εκπομπές CO2 και αερίων του θερμοκηπίου, αερίων δηλαδή τα οποία συνδέονται με την κλιματική κρίση, μειώνονται κατά 90%. Χαρακτηριστικά, η ανακύκλωση 1 lt τηγανελαίου αποτρέπει την υποβάθμιση 1 εκατ. lt νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια, ενώ οδηγεί στην παραγωγή 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3 kg CO2 από την ατμόσφαιρα.
Σε ό,τι αφορά στο οικιστικό επίπεδο, αποτρέπεται το μπλοκάρισμα των αποχετεύσεων των σπιτιών -γενικότερα, του αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Επιπλέον, η ανακύκλωση τηγανελαίων συμβάλλει στη μείωση της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων, αλλά και στην υπεύθυνη και πιστοποιημένη διαχείριση ενός τύπου αποβλήτων (τηγανέλαια).
Με λίγα απλά βήματα, λοιπόν, όλες και όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας με στόχο τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Και η Πράσινο Λάδι διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.