ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάνω από 600 μαθητές μυήθηκαν στην περιβαλλοντική προστασία στον Εθνικό Κήπο

Πάνω από 600 μαθητές μυήθηκαν στην περιβαλλοντική προστασία στον Εθνικό Κήπο

Διδακτικά παιχνίδια ανακύκλωσης σε μικρούς μαθητές μέσα στον Εθνικό Κήπο., παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μέσα στις ποικίλες δράσεις που διοργάνωσε μέσα στην πόλη ο Δήμος Αθηναίων για να γορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ξεχώρισε το κάλεσμα  από σχολεία της πρωτεύουσας, τα οποία συγκεντρώθηκαν στον Εθνικό Κήπο και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες.

Ολες οι δράσεις και τα παχνίδια είχαν σκοπό να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, να ενημερωθούν, να μάθουν πώς θ' αλλάξουν συνήθειες και πώς θα βάλουν την ανακύκλωση στη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος μοίρασε σακούλες για την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων.

Με σύνθημα «Μη με κάνεις σκουπίδι! Ανακύκλωσε τώρα!» τα παιδιά έμαθαν τα μυστικά της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και τα οφέλη της διαλογής των απορριμμάτων στο σπίτι.

«Ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προσπαθειών μας για την αύξηση της ανακύκλωσης στον καφέ κάδο, αφού όταν γυρίσουν στα σπίτια τους θα μάθουν στις οικογένειές τους τι πρέπει να κάνουν. Όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να υιοθετήσουμε έναν οικολογικό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας για να καταστήσουμε βιώσιμη την Αθήνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Η δράση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Εθνικό Κήπο, τη ΔΑΕΜ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

«Η ανακύκλωση θέλει τέχνη»
- Συμβολική δενδροφύτευση

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης εγκαινίασε την έκθεση: «Η ανακύκλωση θέλει τέχνη / Be a part of recycling», όπου 16 φωτογραφίες που εστιάζουν στο πρόβλημα των απορριμμάτων, παρουσιάζουν μια δυστοπική προοπτική για το μέλλον.

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρασίνου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση 30 δένδρων στο άλσος Ευελπίδων, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων. Τα δένδρα ήταν προσφορά του μη κερδοσκοπικού, περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού οργανισμού We 4 All.

«Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόσκληση του δημάρχου. Η επιχειρηματικότητα στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας, ώστε να έχουμε μέσα στην Αθήνα δάση, να έχουμε πνεύμονες πρασίνου», δήλωσε πρόεδρός του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με σημείο αναφοράς το πάρκο Ελευθερίας. Το This is Athens του Δήμου Αθηναίων και η Οργάνωση Γη, μαζί με πολίτες γιόρτασαν το φινάλε του διαγωνισμού «Πρασινίζουμε το Γκρίζο».

Σκοπός της δράσης ήταν να ενθαρρύνει τους κατοίκους της Αθήνας να φέρουν πιο κοντά τη φύση στα σπίτια και στις γειτονιές τους, συνεισφέροντας ταυτόχρονα σε μια πιο βιώσιμη και όμορφη πόλη. Μέσα σε δύο μήνες, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 300 από δημότες της Αθήνας, ενώ συνολικά 7.000 πολίτες ψήφισαν τους αγαπημένους τους κήπους στον σχετικό φωτογραφικό διαγωνισμό.

Ο κ. Δούκας, βράβευσε τις καλύτερες συμμετοχές που προέκυψαν έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία και επιβεβαιώθηκαν από ειδική επιτροπή. Οι 13 νικητές παρέλαβαν τα δώρα τους από τον Δήμο Αθηναίων και τους χορηγούς της δράσης, Gardena και Betsson. Για τους μικρούς υπήρχαν δημιουργικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και κεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ