ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απειλές δέχονται τέσσερις στους δέκα δημοσιογράφους που καλύπτουν την κλιματική κρίση

Αγρυπνία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 23 Ιουνίου 2022 για τον δολοφονημένους Ντομ Φίλιπς και Μπρούνο Περέιρα, Βρετανό δημοσιογράφο και ειδικό στους αυτόχθονες, αντίστοιχα

AP Photo/Andre Penner

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα δημοσιογράφους που καλύπτουν την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν δεχθεί απειλές ως αποτέλεσμα της δουλειάς τους, ενώ το 11% έχει υποστεί σωματική βία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια παγκόσμια έρευνα σε περισσότερους από 740 ρεπόρτερ και συντάκτες από 102 χώρες διαπίστωσε ότι το 39% όσων απειλήθηκαν «μερικές φορές» ή «συχνά», είχαν στοχοποιηθεί από άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως η παράνομη υλοτομία και εξόρυξη. Επίσης, περίπου το 30% απειλήθηκε με νομικά μέτρα.

Η παγκόσμια έρευνα του Δικτύου Δημοσιογραφίας Γης (EJN) της Internews και του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία, αποτελεί την πρώτη στο είδος της εξέταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν περιβαλλοντικά θέματα, επισημαίνει ο Guardian.

Μεγαλύτερη κάλυψη, αλλά…

Η έκθεση «Covering the Planet» περιλαμβάνει συνεντεύξεις σε βάθος με 74 δημοσιογράφους από 31 χώρες σχετικά με το ποια βοήθεια χρειάζονται για να κάνουν καλύτερη δουλειά στο ρεπορτάζ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη ρύπανση από πλαστικά, τη λειψυδρία και τις εξορύξεις, καθώς ο πλανήτης ωθείται στα όριά του.

Ακτιβιστές ζητούν απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και ειδικού στους αυτόχθονες Μπρούνο Περέιρα, στο υδραγωγείο Arcos da Lapa στο Ρίο ντε Τζανέρο στις 26 Ιουνίου 2022

AP Photo/Bruna Prado

Η πλειονότητα δήλωσε ότι τα θέματα για το κλίμα και το περιβάλλον έχουν μεγαλύτερη προβολή – σε σχέση με άλλα θέματα – από ό,τι μια δεκαετία πριν, αλλά ο όγκος της κάλυψης της κλιματικής κρίσης εξακολουθεί να μην είναι ανάλογος με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές πλήττουν με αυξανόμενη ένταση ολόκληρο τον κόσμο, με τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και τους αυτόχθονες πληθυσμούς να είναι οι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές επιπτώσεις. Οι μακράς διάρκειας καταστροφές, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων, η οξίνιση των ωκεανών και η ερημοποίηση, οδηγούν επίσης σε αναγκαστική μετανάστευση, πείνα και άλλα προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτολογοκρισία και πιέσεις

Παρά το εύρος και το μέγεθος των προβλημάτων, το 39% των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έχουν αυτολογοκριθεί – κυρίως λόγω του φόβου των επιπτώσεων από «αυτούς που αναλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες» ή την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι και συντάκτες αισθάνονται υποχρεωμένοι να αποκλείσουν δυνητικά σημαντικές πληροφορίες από το κοινό τους· το 62% ανέφερε ότι συμπεριέλαβε δηλώσεις από πηγές που είναι επιφυλακτικές απέναντι στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι αυτό απαιτείται για λόγους ισορροπίας.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης την ανάγκη για περισσότερους πόρους για τα newsrooms που καλύπτουν το περιβάλλον και την κλιματική κρίση: το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι ανεπαρκείς πόροι περιορίζουν την κάλυψή τους, και έθεσαν την περισσότερη χρηματοδότηση για δημοσιογραφία σε βάθος, την προσωπική εκπαίδευση και τα εργαστήρια, καθώς και τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα και ειδικούς σε θέματα, ως τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης