Κομποστοποίηση: Όταν τα οργανικά απόβλητα επιστρέφουν στη φύση - Τι υλικά ρίχνουμε στους καφέ κάδους
Η ανακύκλωση αποτελεί μια πρακτική που πολλές και πολλοί έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας. Μία από τις κατηγορίες απορριμμάτων που επιστρέφουν ξανά στη φύση, όμως, χωρίς να την ρυπαίνουν, είναι τα βιο-απόβλητα ή διαφορετικά τα οργανικά απόβλητα, τα οποία μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Τι ορίζουμε, όμως, ως «βιοαπόβλητα»;
Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.
Βιοαπόβλητα και διαλογή στην πηγή
H εκπαίδευση για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η ένταξη αυτών των συνηθειών στην καθημερινότητά μας έχουν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
To σύστημα «Διαλογή στην Πηγή» πραγματοποιείται στους Δήμους της Αττικής μέσω του ειδικού κάδου για τα βιοαπόβλητα, του καφέ κάδου. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται η ανάκτηση αυτών των χρήσιμων υλικών πριν αναμειχθούν με τα υπόλοιοα απορρίμματα.
Τι επιτρέπεται να ρίχνουμε στους καφέ κάδους;
- Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών(και τα κόκκαλα)
- Υπολείμματα καφέ και τσάι(και τα φίλτρα τους)
- Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
- Τσόφλια αυγών
- Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
- Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
- Λίγα φύλλα
Τι ΔΕΝ επιτρέπεται να ρίχνουμε στους καφέ κάδους;
Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα απευθείας στον καφέ κάδο ή σε χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.
Επιτρέπεται η χρήση βιοδιασπώμενης σακούλας.
- Νωπά κρέατα και ψάρια(για υγειονομικούς λόγους)
- Μαγειρικά λάδια & λίπη
- Συσκευασίες κάθε είδους(μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.ά.)
- Κάψουλες καφέ
- Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
- Στάχτη
- Αποτσίγαρα
- Ακαθαρσίες κατοικιδίων
Πώς γίνεται η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων;
- Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα.
- Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα ή χαρτί.
- Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε βιοαποδομήσιμες σακούλες (κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας), είτε σε χάρτινες σακούλες μαναβικής, είτε χύμα.
- Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.
- Τα μεταφέρουμε στον καφέ κάδο.
- Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα οδηγεί στη μονάδα κομποστοποίησης.
- Μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό έτοιμο για χρήση.