ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λα Νίνια: Το φαινόμενο που θα διαδεχθεί το Ελ Νίνιο και θα φέρει δροσιά

Λα Νίνια: Το φαινόμενο που θα διαδεχθεί το Ελ Νίνιο και θα φέρει δροσιά
freepik

Δροσιά θα φέρει μετά από μήνες ολόκληρους υψηλών θερμοκρασιών το φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο αναμένεται να διαδεχθεί το Ελ Νίνιο και τους ανυπόφορους καύσωνές του. 

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που «σημάδεψε» το 2023-2024 και που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φτάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του Λα Νίνια αργότερα αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Μάλιστα, υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο Λα Νίνια να εμφανιστεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».

Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες ή μεταβατικές προς την Λα Νίνια.

Τι είναι το φαινόμενο Λα Νίνια;

Το φαινόμενο Λα Νίνια συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού.

Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.

Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.