Οι εθελοντές πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή - Δεύτερος κύκλος προγράμματος υποστήριξης
Τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ενίσχυσης και κατάρτισης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας (2024-2026) παρουσίασαν την Τρίτη (28/5) το WWF Ελλάς, το ΜΚΣ Δεσμός και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), συνεισφέροντας στο σπουδαίο έργο των εθελοντών δασοπυροσβεστών.
Ο νέος αυτός κύκλος, που θα τεθεί σε εφαρμογή ήδη τις προσεχείς ημέρες, συνεχίζει το έργο της περιόδου 2022-2024 που είχε ξεκινήσει, ένα έργο το οποίο είχε βασικό στόχο την κατάρτιση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ομάδες εθελοντών πυροσβεστών είναι οι πρώτοι που συνήθως καταφθάνουν στο σημείο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς και τα αντανακλαστικά τους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσής της.
Το έργο τους είναι σημαίνουσας σημασίας σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες μπορεί να μην υπάρχουν μόνιμες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, περιοχές όπως η Αστυπάλαια ή η Κέα.
Το έργο του προγράμματος την περίοδο 2022-2024
Την περασμένη διετία, το πρόγραμμα αυτό που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21» και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας, οι ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών ενισχύθηκαν ως εξής:
- με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών ενισχύθηκαν συνολικά 1.936 εθελοντές, από 50 ομάδες δασοπυρόσβεσης από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο ενώ παράλληλα,
- έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση 574 εθελοντές, από 118 ομάδες σε όλη την επικράτεια.
Κομβικός ο ρόλος των εθελοντών στις πυρκαγιές, αλλά και τις πλημμύρες του 2023
Να σημειωθεί ότι, η συμβολή του προγράμματος έγινε αισθητή κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023, όπου 47 από τις 50 εθελοντικές ομάδες που ενισχύθηκαν, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο και Έβρο, αξιοποιώντας τόσο τον εξοπλισμό που τους δόθηκε, όσο και τις γνώσεις που έλαβαν από τα εργαστήρια κατάρτισης.
Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν επιπλέον πόροι για την άμεση ενίσχυση ομάδων που έδρασαν σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες του 2023.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της περιόδου 2024-2026
Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, θα διαρθρωθεί σε τρεις άξονες:
- Ενίσχυση με εξειδικευμένο εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας που θα επιλεγούν από όλη την επικράτεια.
- Εκπαίδευση με α) βιωματικά εργαστήρια για τη λειτουργία και οργάνωση εθελοντικών πεζοπόρων σχημάτων δασοπυρόσβεσης σε 10 επιλεγμένες περιοχές, β) διαδικτυακά εργαστήρια πρόληψης που θα απευθύνονται σε τοπικούς φορείς, αλλά και στο ευρύ κοινό και γ) δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου δικτύωσης και αλληλοενημέρωσης των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας της χώρας.
- Παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο με την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων στους αρμόδιους φορείς και την παρακολούθηση της πορείας προς την πλήρη και άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών, αλλά και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας συγκαταλέγονται στα πλέον ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, και η υποστήριξή τους καθίσταται όχι μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη, προκειμένου να είναι σε θέση να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στη θωράκιση των δασών μας, αλλά και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.