ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αρκτούρος: Πόσο προστατευμένη είναι η άγρια ζωή σε περιοχές Natura

Αρκτούρος: Πόσο προστατευμένη είναι η άγρια ζωή σε περιοχές Natura
Καφέ αρκούδα AP Photo/Charles Rex Arbogast

Απροστάτευτα ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura είναι τα άγρια ζώα, όπως σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Μ.Κ.Ο. «Αρκτούρος» Παναγιώτης Στεφάνου.

«Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές περιβαλλοντικά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποτρέπονται περιστατικά δολοφονίας ζώων ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μόνο την περσινή χρονιά, το 2023 είχαν πυροβοληθεί τέσσερις αρκούδες και τρεις λύκοι.

Να σημειωθεί όμως, ότι όπως επισημαίνει ο κ. Στεφάνου «τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του Αρκτούρου για τον αριθμό των άγριων ζώων που έχουν σκοτωθεί, είναι μόνο εκείνα τα οποία γνωστοποιήθηκαν στον οργανισμό, οπότε είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ακριβή».

Ανέγγιχτοι οι δράστες

Το μεγάλο «αγκάθι» στο φαινόμενο αυτό είναι ότι οι δράστες συχνά δεν εντοπίζονται. Όπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου «συχνά τα μέλη μιας τοπικής κοινωνίας που μπορεί να γνωρίζουν ποιος μπορεί να προέβη σε μια τέτοια πράξη, σπάνια θα καταγγείλουν κάποιον συμπολίτη τους στις Αρχές».

«Έτσι, δεν βρίσκονται αρκετές πληροφορίες ώστε να καταδικαστούν οι ένοχοι».

Παράλληλα, το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται, λόγω της υποστελέχωσης των δασαρχείων, τα οποία λόγω έλλειψης δυναμικού δεν μπορούν να πραγματοποιούν περιπολίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να εντοπίσουν εγκαίρως τέτοια περιστατικά στα δάση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ίδιος, όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες και ασκείται πίεση στις Αρχές, τότε και η αστυνομία δρα πιο ενεργά. Σε σημαντικό εργαλείο, δε, για τον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών φαίνεται να αναδεικνύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι επιτακτική η θεσμική αντίδραση και θωράκιση ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες, για να εντοπίζονται οι ένοχοι.

Πάντως, στοιχείο «κλειδί» στην πρόληψη της δολοφονίας άγριων ζώων είναι οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες κοινωνίες, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη φύση, σεβόμενοι τόσο αυτή όσο και τα ζώα που βρίσκονται στα δάση.

«Γιατί όταν βιώσεις την ομορφιά της φύσης, τότε την σέβεσαι και περισσότερο» εξηγεί.

Πόσο πρέπει να φοβόμαστε τα άγρια ζώα;

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που μπορεί να φοβούνται τα άγρια ζώα, όπως η αρκούδα και ο λύκος, τονίζει πως «αυτό είναι ένα πολύ ανθρώπινο συναίσθημα».

«Πρέπει να είμαστε πράγματι προσεκτικοί, ωστόσο, ούτε ο λύκος, ούτε η αρκούδα είναι επιθετικά ζώα» υπογραμμίζει.

«Έχουν στην πραγματικότητα μια κακή φήμη - κυρίως ο λύκος- η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε δείχνουν και τα ελάχιστα περιστατικά επιθέσεων από αρκούδα, που μπορεί να έχουν σημειωθεί».

Όπως εξηγεί, ακόμη και όταν συναντάμε ένα άγριο ζώο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κινδυνεύουμε, καθώς εκείνα θα φροντίσουν να απομακρυνθούν.

Διευκρινίζει, όμως, ότι ακριβώς επειδή είναι άγρια ζώα, εάν τα συναντήσουμε δεν θα πρέπει να τα πλησιάσουμε, να τα τρομάξουμε ή να προσπαθήσουμε να τα τρέψουμε σε φυγή» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ