Στο «κλιματικό hotspot» η Ελλάδα: Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος εξηγεί
Έκκληση για άμεση δράση για το κλίμα απευθύνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ο οποίος στην πρόσφατη έκθεσή του περιέγραψε τους βασικότερους κλιματικούς κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα. Η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Leena Ylä-Mononen, μιλά στο CNN Greece για τους κινδύνους αυτούς.
Η πρόσφατη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, συνιστά την πρώτη ευρωπαϊκή αξιολόγηση κινδύνων για το κλίμα και επισημαίνει πως «η νότια Ευρώπη αποτελεί hotspot για διάφορους κλιματικούς κινδύνους».
Ζέστη, πυρκαγιές, λειψυδρία
Όπως μας εξηγεί η κα Μόνονεν ο ευρωπαϊκός νότος «κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, καθώς και από τις επιπτώσεις της ζέστης και της λειψυδρίας στη γεωργική παραγωγή», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εργασιακή απασχόληση σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες ακραίας ζέστης.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και η διείσδυση αλμυρού νερού απειλούν τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις. «Αυτές οι επιπτώσεις έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία» τονίζει στο CNN Greece.
Ελλάδα: Ο «εφιάλτης» των πυρκαγιών
Ερωτώμενη για τις «πληγές» που άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ τονίζει πως «τα τρομερά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα συνεχίζουν να αντηχούν».
«Είχαν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, στην υγεία τους, στη διαβίωσή τους και φυσικά στο περιβάλλον».
Αντίστοιχα η κακοκαιρία «Daniel» «ήταν ο πιο καταστροφικός μεσογειακός κυκλώνας, γνωστός και ως medicane, στην ιστορία».
Δεκαπλάσια αύξηση των συνθηκών που διευκολύνουν την εκδήλωση πυρκαγιάς
Τα φαινόμενα αυτά, όμως, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Όπως εξηγεί η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος «οι μετεωρολογικές συνθήκες που διευκολύνουν τις ακραίες δασικές πυρκαγιές γίνονται πολύ πιο συχνές».
«Πρόσφατη μελέτη του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού) δείχνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει έως και δεκαπλάσια αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών, που διευκολύνουν την εκδήλωση πυρκαγιάς, ακόμη και σε ένα σενάριο μέτριας αύξησης του υδράργυρου».
«Επομένως, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε βελτιωμένες ικανότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αλλά ακόμη περισσότερο σε πολιτικές πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, δυστυχώς, οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη ξεκινούν από ανθρώπινο χέρι» εξηγεί η κα Μόνονεν.
Έκκληση αφύπνισης
Η έκθεση της EUCRA (Ευρωπαϊκής Εκτίμησης Κλιματικού Κινδύνου) αποτελεί, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ «μια έκκληση αφύπνισης για τους ηγέτες να δράσουν αποφασιστικά για τους σημερινούς και μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους».
Για να διευκρινίσει πως «η αξιολόγησή μας μπορεί να παρέχει μόνο μια γενική εικόνα των κινδύνων στην Ευρώπη. Απαιτούνται περαιτέρω αξιολογήσεις και δράση σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο».
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η κα Μόνονεν σημειώνει πως «με βάση τις πληροφορίες που έχει αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο Climate-ADAPT, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την τελευταία εθνική αξιολόγηση των κλιματικών επιπτώσεων το 2011».
Αναντίστοιχη πολιτική δράση σε σχέση με την κρισιμότητα των κινδύνων
«Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη επικαιροποιήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μέσω του έργου LIFE που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προσθέτει, ωστόσο, υπογραμμίζει πως «ο ρυθμός της πολιτικής δράσης σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ αργός σε σχέση με την ταχεία αύξηση των πολλαπλών κλιματικών κινδύνων».
Η ΕΕ και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν -και πρέπει- να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια, η οποία επισημαίνει πως οι ενέργειες αυτές «απαιτούν σκληρή δουλειά, αλλά προσφέρουν τεράστια οφέλη, μειώνοντας τις επιπτώσεις από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που έχουμε ήδη δει τα τελευταία χρόνια».
Οι δράσεις προσαρμογής στη νέα αυτή πραγματικότητα θα συνεισφέρει, όπως επισημαίνει στο CNN Greece η κα Μόνονεν στην βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, στη διαμόρφωση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, ακόμη και στην ανακατανομή των πόρων».