H κλιματική κρίση «σβήνει» τα κοράλλια - Χάνουν το χρώμα τους και απειλούνται με εξαφάνιση
Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλούνται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του νότιου ημισφαιρίου, λόγω της ολοένα αυξανόμενης θερμοκρασίας των θαλασσών.
Η αύξηση αυτή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προκαλεί «πρωτοφανή μαζική λεύκανση» των κοραλλιών, φαινόμενο που προειδοποιεί για το «θάνατο» των θαλάσσιων ασπόνδυλων.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα κοράλλια αποβάλλουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, εξαιτίας του θερμικού στρες. Χωρίς την άλγη χάνουν τα χρώματά τους και είναι ευάλωτα σε ασθένειες και τελικά πεθαίνουν.
Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα του Copernicus
Νέα δορυφορικά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τον Φεβρουάριο ήταν 21,06 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 20,98 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός δείχνουν ότι τεράστιες περιοχές των ωκεανών του πλανήτη ήταν πολύ θερμότερες από τον μέσο όρο.
«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο κατώφλι του χειρότερου γεγονότος λεύκανσης στην ιστορία του πλανήτη» τόνισε ο συντονιστής του προγράμματος Coral Reef Watch της NOAA Ντέρεκ Μανζέλο στο Reuters.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνουν επίσης ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα έσπασε το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, φθάνοντας τους 13,54 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται ότι, είναι η ένατη συνεχόμενη φορά που καταρρίπτεται το μηνιαίο ρεκόρ.