ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δείτε μία όρκα να σκοτώνει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά

Christiaan Stopforth / Drone Fanatics

Μια μοναχική όρκα βιντεοσκοπήθηκε να κυνηγά και να σκοτώνει έναν νεαρό λευκό καρχαρία, σε μια επίθεση που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» και η οποία επιδεικνύει τις εξαιρετικές ικανότητες θήρευσης των φαλαινών - δολοφόνων.

Η βιολόγος Δρ. Άλισον Τάουνερ, από το Πανεπιστήμιο Rhodes στο Γκράχαμσταουν της Νότιας Αφρικής, μελετά τα ζώα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια. Στο παρελθόν είχαν παρατηρήσει δύο όρκες να συνεργάζονται για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν καρχαρίες, «αλλά αυτό μας αιφνιδίασε», δηλώνει στο BBC News.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια λεπτομερή και ανατριχιαστική περιγραφή των νέων παρατηρήσεών τους στο African Journal of Marine Science, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και το ακόλουθο βίντεο:

Στην επίθεση, που βιντεοσκοπήθηκε το 2023, η αρσενική όρκα με το παρατσούκλι Starboard σκότωσε τον καρχαρία και κατανάλωσε το συκώτι του, μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Το 2022, η ίδια φάλαινα δολοφόνος, σε συνεργασία με μία άλλη που ονομάστηκε Port (Port και Starboard είναι οι ναυτικοί όροι για το αριστερά – δεξιά, και οι φάλαινες ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας των ραχιαίων πτερυγίων τους που ήταν λυγισμένα προς αντίθετες κατευθύνσεις), βιντεοσκοπήθηκαν από drone να συνεργάζονται στο κυνήγι λευκών καρχαριών (ακολουθεί το σχετικό βίντεο).

Οι επιστήμονες είχαν σημειώσει τότε ότι οι φάλαινες «έδειξαν προτίμηση στην εξαγωγή και κατανάλωση του συκωτιού των καρχαριών».

Σε αυτή τη νέα επίθεση, ο Starboard κυνηγούσε μόνος του. Οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς η όρκα άρπαξε το αριστερό θωρακικό πτερύγιο ενός νεαρού καρχαρία μήκους 2,5 μέτρων και «τινάχτηκε προς τα εμπρός αρκετές φορές μέχρι να τον ξεκοιλιάσει».

«Εμβολίζει από το πλάι, αποφεύγει τα σαγόνια»

«Είναι ενδιαφέρον το πόση επιδεξιότητα επιδεικνύει στην αντιμετώπιση του καρχαρία – εμβολίζοντας τον από το πλάι και πιάνοντας το θωρακικό πτερύγιο για να κρατηθεί μακριά από τα σαγόνια του», επισημαίνει ο επιστήμονας θαλάσσιων θηλαστικών Δρ. Λουκ Ρέντελ από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις αιτίες των επιθέσεων φαλαινών-δολοφόνων στους καρχαρίες, αλλά η Δρ, Τάουνερ δήλωσε στο BBC News ότι γίνεται ολοένα και πιο εμφανές πως «οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική αλιεία, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας».

Φαινόμενα σαν τις παραπάνω επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς η συμπεριφορά των φαλαινών-δολοφόνων μπορεί να επηρεάζει τους πληθυσμούς καρχαριών στις περιοχές αυτές, καθώς και για το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των φαλαινών-δολοφόνων που κυνηγούν καρχαρίες, καταπίνοντας τοξίνες και μέταλλα από τη σάρκα των καρχαριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης