Νέο είδος μέδουσας με κόκκινο στομάχι στο σχήμα σταυρού ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία
Ανανεώθηκε:
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο, παράξενο είδος μέδουσας, στα βάθη της Καλδέρας Σουμίσου, ενός ηφαιστειακού σχηματισμού στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας.
Η μέδουσα, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών, ονομάστηκε Santjordia pagesi λόγω του τρόπου με τον οποίο το κατακόκκινο στομάχι της μοιάζει με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, αναφέρει ο Independent.
Ζει σε βάθος άνω των 800 μέτρων και εντοπίζεται μόνο στην Καλδέρα Σουμίσου στα νησιά Ογκασαβάρα, περίπου 460 χλμ. νότια του Τόκιο – ένα υδροθερμικά ενεργό ηφαίστειο βαθιάς θάλασσας με διάμετρο περίπου 10 χλμ.
«Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτού του είδους τα περιβάλλοντα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Αντρέ Μοραντίνι από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
Σε τέτοια βάθη - περίπου 812 μέτρα - πολλά πλάσματα τείνουν να λάμπουν λόγω βιοφωταύγειας, για να προσανατολίζονται στο σκοτάδι.
Το φωτεινό κόκκινο στομάχι της νέας μέδουσας πιθανότατα εξασφαλίζει ότι τα βιοφωταυγή θηράματα που καταπίνει δεν γίνονται αντιληπτά από άλλα αρπακτικά, υποψιάζονται οι επιστήμονες.
Διαφορετικό δηλητήριο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέδουσα έχει μεγάλες διαφορές ακόμη και από τα στενά συγγενικά γνωστά είδη και υποψιάζονται ότι η S. pagesi μπορεί να έχει δηλητήριο που θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
«Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτα», τόνισε ο Δρ. Μοραντίνι.
Συνήθως, η ανακάλυψη ενός νέου είδους συνεπάγεται τη συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά επειδή το S. pagesi είναι πολύ σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθεί, η περιγραφή του βασίστηκε μόνο σε ένα δείγμα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελλοντικές έρευνες στον βαθύ ωκεανό μπορεί να βοηθήσουν στην ανεύρεση περισσότερων μελών της ομάδας. «Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε την περιγραφή και να επιστήσουμε την προσοχή στα είδη που υπάρχουν στην περιοχή, η οποία διαθέτει υπόστρωμα πλούσιο σε ορυκτά και έχει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης», δήλωσε ο Δρ Μοραντίνι.