ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυγερινοπούλου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης του βιώσιμου τουρισμού

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς και αρμόδια για τη διοργάνωση της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference) ΕYROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας και ο Βιώσιμος Τουρισμός απασχόλησαν την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της ΔιονυσίαςΘεοδώρας Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της χώρας μας για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους ωκεανούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 17 Απριλίου, το «Ocean Conference».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής.

Η κ. Αυγερινοπούλου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γαλάζια Οικονομία στην οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κρατών και ιδίως της Ελλάδας, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και ανταγωνιστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, τομείς της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, «η γαλάζια οικονομία προσφέρει τεσσεράμισι εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει όλους τους κλάδους και τους τομείς που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές, είτε βασίζονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές επιβατών, η αλιεία και η παραγωγή ενέργειας, είτε στην ξηρά, όπως οι λιμένες, τα ναυπηγεία, ο παράκτιος τουρισμός και η χερσαία υδατοκαλλιέργεια».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για την ανάπτυξη των καινοτόμων τομέων, όπως οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γαλάζια βιο-οικονομία, η βιοτεχνολογία και η αφαλάτωση, οι οποίοι παρέχουν νέες προοπτικές και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ενώ, αναφερόμενη στην Έκθεση του 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γαλάζια οικονομία, υπογράμμισε ότι οι τομείς που την απαρτίζουν, συνεισφέρουν ένα κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, απασχολεί εν ευρεία έννοια, άνω των 5 εκατομμυρίων εργαζομένων ενώ συμμετέχει στις επενδύσεις με περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Ο θαλάσσιος και ο παράκτιος τουρισμός αποτελούν πυλώνα της Γαλάζιας Οικονομίας με πάνω από το ήμισυ των τουριστικών καταλυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και το 30% των διανυκτερεύσεων να πραγματοποιούνται σε παραθαλάσσια θέρετρα.

Η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα τελευταία χρόνια, τόσο το Υπουργείο Τουρισμού, όσο και οι επιχειρήσεις, έχουν βιώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη Βιωσιμότητα, υιοθετώντας ολοένα και πιο βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.

Ο τουριστικός τομέας άλλωστε είναι ένας τομέας που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και βεβαίως επηρεάζει την ίδια την πορεία του κλίματος. Μέσω άλλωστε του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας, υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά κονδύλια για την αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων με όρους Βιωσιμότητας, καθώς κρίσιμο σημείο είναι η ανάπτυξη των βιώσιμων υποδομών στις παράκτιες περιοχές, κάτι που θα συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων και τοπίων και θα ενισχύει παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και των παράκτιων οικονομιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπλε οικονομία

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Τουρισμού Μύρων Φλουρής αναφέρθηκε στο θέμα της Βιωσιμότητας στην Μπλε Οικονομία και το πώς προσεγγίζει αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση τα θέματα αυτά, μίλησε για την αλλαγή του κλίματος και τα θέματα βιωσιμότητας, τα οποία τίθενται και το πώς πλήττεται το τουριστικό προϊόν, υπογραμμίζοντας ότι για το Υπουργείο αποτελεί ζητούμενο το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στο περιβάλλον ή ακόμα και στις κοινωνικές ομάδες και στους κατοίκους των περιοχών που αναπτύσσεται ο τουρισμός, με την Κυβέρνηση να κινείται στρατηγικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και με περιφερειακά κριτήρια και την επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος χωρικά και χρονικά.

Ο κ. Φλουρής αναφέρθηκε στην σημασία της θέσπισης, πριν από μερικούς μήνες, δύο παρατηρητηρίων, του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού και Παράκτιου Τουρισμού, για την συλλογή δεδομένων που θα βοηθούν στην λήψη των βέλτιστων αποφάσεων μέσα από τον συνδυασμό στοιχείων του αναπτυξιακού μοντέλου του Υπουργείου ενώ εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, για την διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κομβικός είναι ο ρόλος του Συμβουλίου Ανάπτυξης Περιφερειών, το οποίο δίνει λόγο σε επίπεδο περιφέρειας στις τοπικές κοινωνίες, ενώ μίλησε και για την δυνατότητα που δίνεται στις τοπικές κοινωνίες για την δημιουργία τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs), τόσο για την εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών με την βοήθεια του Υπουργείου, όσο και για την συλλογή πληροφοριών για την διαμόρφωση αποδοτικότερων πολιτικών.

Ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μεγάλο όπλο για την βιωσιμότητα του παραθαλάσσιου τουρισμού καθώς, και με την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η χώρα μας αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών και να γίνει ένα κέντρο παράκτιου τουρισμού που θα κάνει καταμέτρηση του τι γίνεται σε επίπεδο περιβάλλοντος, κοινωνικό και οικονομικό, ώστε να βοηθήσει, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε διεθνές επίπεδο, άλλους προορισμούς οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ το θαλάσσιο τουρισμό.

Καταδυτικός τουρισμός

Αναφερόμενος στον καταδυτικό τουρισμό και το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού, τόνισε ότι προβλέπονται seatracs, ώστε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κινητικά προβλήματα να μπορούν να έχουν προσβασιμότητα, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να κάνει λόγο για ένα στοίχημα που η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει και πρέπει να το κερδίσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα πρόσθεσε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης seatracks πρόσβασης στις βασικές παραλίες της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στην Ηλεία υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτό το δίκτυο να πυκνώσει, καθώς ο νομός είναι κατά βάση τουριστικός και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας μας, μήκους 100 χιλιομέτρων.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος μίλησε για μια κοινή εθνική προσπάθεια για την Μεσόγειο και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, με τις γνώσεις και την ευαισθησία της, μπορεί να γίνει εκείνος ο ηγέτης του βιώσιμου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης