ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κοσμήματα με 99,9% καθαρό ασήμι από… παλιές ακτινογραφίες

Η σειρά κοσμημάτων 886 του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιεί ασήμι που προέρχεται από παλιές ακτινογραφίες Betts Metals/The Royal Mint/iPiccy

Κοιτάζοντας μια ακτινογραφία μπορεί να εντοπίσετε σπασμένα οστά και ένα σωρό ακόμη πράγματα∙ αυτό όμως που δεν βλέπετε είναι η μικρή ποσότητα αργύρου που υπάρχει μέσα σε κάθε φιλμ.

Τώρα, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, η παλαιότερη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου και επίσημος κατασκευαστής βρετανικών νομισμάτων, χρησιμοποιεί αυτό το ασήμι για τη δημιουργία κοσμημάτων.

Για την προμήθεια του αργύρου, συνεργάστηκε με την Betts Metals, μια εταιρεία με έδρα το Μπέρμιγχαμ, η οποία ανακτά πολύτιμα μέταλλα από απορρίμματα εδώ και περισσότερα από 250 χρόνια.

Η Betts συλλέγει ακτινογραφίες που δεν χρειάζονται πλέον τα νοσοκομεία και προορίζονται για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση, εξηγεί ο Charlie Betts, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Το ασήμι που ανακτάται από ακτινογραφίες χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτωνBetts Metals

Το φιλμ περνάει από ένα μηχάνημα που το τεμαχίζει σε μικρά κομμάτια, προτού χρησιμοποιηθεί χημική επεξεργασία για τον διαχωρισμό του αργύρου. Στη συνέχεια λιώνεται και μεταφέρεται σε άλλη τοποθεσία, όπου εξευγενίζεται σε καθαρότητα 99,9%. Τα νοσοκομεία λαμβάνουν τη χρηματική αξία του ανακτημένου αργύρου.

Η Betts σημειώνει ότι η ποσότητα του αργύρου μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών ακτινογραφιών και ότι απαιτούνται πολλοί τόνοι από αυτές, προκειμένου να είναι αποδοτική η ανάκτησή του. Το ασήμι που ανακτά η Betts από τις ακτινογραφίες χρησιμοποιείται από κοσμηματοπωλεία όπως το Angharad, με έδρα το Λονδίνο.

Χρυσός από ηλεκτρονικά απόβλητα

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο χρησιμοποιεί επίσης χρυσό από ηλεκτρονικά απόβλητα, συνεργαζόμενο με την καναδική εταιρεία Excir, η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι σε θέση να ανακτήσει πάνω από το 99% των πολύτιμων μετάλλων μέσα σε λίγα λεπτά από ηλεκτρονικά απόβλητα όπως οι πλακέτες κυκλωμάτων φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Οι πλακέτες κυκλωμάτων φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων περιέχουν χρυσό που μπορεί να ανακτηθείThe Royal Mint

Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων. Λιγότερο από το 20% ανακυκλώνεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα πολύτιμα μέταλλα αξίας 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων να πετιούνται ή να ξεχνιούνται αντί να επαναχρησιμοποιούνται. Κάποια από αυτά καταλήγουν σε χωματερές όπου μπορούν να μολύνουν το έδαφος και να διαρρεύσουν στα υπόγεια ύδατα, ενώ πολλά ανακυκλώνονται ανεπίσημα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν σε τοξικά μέταλλα. Η εξόρυξη νέων πολύτιμων μετάλλων μπορεί επίσης να μολύνει τις πηγές νερού, καθώς και να αλλοιώσει τα παρθένα τοπία.

Φέτος, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο πρόκειται να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων που θα μπορεί να επεξεργάζεται 4.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο.

Φτιάχνοντας κοσμήματα

Το ασήμι από ακτινογραφίες και ο χρυσός από ηλεκτρονικά απόβλητα χρησιμοποιούνται στη συλλογή κοσμημάτων 886 του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και έχουν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με τα μέταλλα που εξορύσσονται, σύμφωνα με τον δημιουργικό διευθυντή της, Ντόμινικ Τζόουνς.

Για τον Τζόουνς, το ζήτημα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, αλλά η διατήρηση των πολύτιμων μετάλλων που έχουν ήδη εξορυχθεί. Τονίζει ότι το 7% του συνολικού παγκόσμιου αποθέματος χρυσού είναι εγκλωβισμένο σε χαλασμένους φορητούς υπολογιστές και παλιά κινητά τηλέφωνα.

«Η ιδέα ότι αυτό το υλικό βρίσκεται εκεί αχρησιμοποίητο, όταν εμείς εξακολουθούμε να εξορύσσουμε νέα υλικά, δεν μου αρέσει καθόλου», δήλωσε ο Τζόουνς. «Το ασήμι των ακτινογραφιών είναι ακριβώς το ίδιο: πρόκειται για μια μέχρι πρόσφατα αχρησιμοποίητη πηγή αργύρου».

Στο μέλλον, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο στοχεύει να κατασκευάζει όλα τα κοσμήματά του από βιώσιμες πηγές.

Με πληροφορίες από: Britain’s official coinmaker is recovering silver from X-ray film and turning it into jewelry by Flo Cornall, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης