ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν ακόμη και στα σύννεφα γύρω από βουνά της Ιαπωνίας

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν ακόμη και στα σύννεφα γύρω από βουνά της Ιαπωνίας
Το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, περιτριγυρισμένο από σύννεφα AP Photo/Kiichiro Sato

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού, από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τους πάγους της Ανταρκτικής, και τώρα μια έρευνα τα εντόπισε σε μια νέα τοποθεσία, που προκαλεί ανησυχία∙ σε σύννεφα γύρω από τις κορυφές δύο ιαπωνικών βουνών.

Τα σύννεφα γύρω από τα ιαπωνικά βουνά Φούτζι και Ογιάμα περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού και αναδεικνύουν πώς η ρύπανση μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις, μολύνοντας τις καλλιέργειες και το νερό του πλανήτη μέσω της «πλαστικής βροχής».

Όπως αναφέρει ο Guardian, το πλαστικό ήταν τόσο συγκεντρωμένο στα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές, που πιστεύεται ότι προκαλεί τη δημιουργία σύννεφων, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου.

«Αν το ζήτημα της "πλαστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης" δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά, θα προκληθούν σοβαρές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημιές στο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χιρόσι Οκότσι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Waseda.

Η δημοσίευση έγινε στο Environmental Chemistry Letters και σύμφωνα με τους συγγραφείς της είναι η πρώτη που ελέγχει τα σύννεφα για μικροπλαστικά.

Η ρύπανση αποτελείται από πλαστικά σωματίδια μικρότερα των πέντε χιλιοστών που απελευθερώνονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού κατά την αποσύνθεσή τους. Προστίθενται επίσης σκόπιμα σε ορισμένα προϊόντα ή απορρίπτονται με τα βιομηχανικά λύματα. Τα ελαστικά πιστεύεται ότι είναι από τις κύριες πηγές τους, όπως και οι πλαστικές μικροχάντρες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι συσσωρεύονται ευρέως σε όλο τον κόσμο – υπολογίζεται ότι έως και 10 εκατ. τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως.

Υπολογίζεται ότι έως και 10 εκατ. τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίωςAP Photo/Ted S. Warren

Οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπινους πνεύμονες, εγκεφάλους, καρδιές, αίμα, πλακούντα και κόπρανα. Η τοξικότητά τους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά νέα έρευνα που εξέθεσε ποντίκια σε μικροπλαστικά υποδεικνύει προβλήματα υγείας, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά, ενώ άλλες μελέτες έχουν βρει συνδέσεις με τον καρκίνο και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Waseda συγκέντρωσαν δείγματα σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 3.776 μέτρων, τα οποία αποκάλυψαν εννέα τύπους πολυμερών, όπως η πολυουρεθάνη, και έναν τύπο καουτσούκ. Η ομίχλη του σύννεφου περιείχε περίπου 6,7 έως 13,9 κομμάτια μικροπλαστικών ανά λίτρο, και ανάμεσά τους υπήρχε μεγάλος όγκος «υδρόφιλων» πλαστικών κομματιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρύπανση «παίζει βασικό ρόλο στον ταχύ σχηματισμό σύννεφων, που μπορεί τελικά να επηρεάσει το συνολικό κλίμα», επισημαίνεται στη μελέτη.

Τα μικροπλαστικά αποσυντίθενται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου καθώς το κάνουν. Μια υψηλή συγκέντρωση αυτών των μικροπλαστικών στα σύννεφα σε ευαίσθητες πολικές περιοχές θα μπορούσε να ανατρέψει την οικολογική ισορροπία, επισημαίνουν οι συγγραφείς.