ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε γνώριμα νερά επιστρέφει η επί 50 έτη αιχμάλωτη φάλαινα «Λολίτα»

Σε γνώριμα νερά επιστρέφει η επί 50 έτη αιχμάλωτη φάλαινα «Λολίτα»
Φάλαινα σε ενυδρείο AP Photo/Chris Park

Μετά από πενήντα χρόνια αιχμαλωσίας στο θαλάσσιο ενυδρείο του Μαϊάμι, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη η 57χρονη φάλαινα «Λολίτα».

Συγκεκριμένα, η φάλαινα «δολοφόνος» θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, στα ανοιχτά του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανό, στον οποίο κολυμπούσε ελεύθερα μέχρι το 1970.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Λολίτα μετά από πενήντα περίπου χρόνια θα συναντήσει ξανά την 95χρονη μητέρα της, η οποία πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανή.

Μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για το που ανήκει η Λολίτα, οι αρμόδιοι φορείς από διάφορα μέρη του κόσμου ανακοίνωσαν την Πέμπτη (30/3) ότι υπεγράφη μία «δεσμευτική συμφωνία» για την μεταφορά της Λολίτας, γνωστή και ως «Tokitae» ή «Toki», στα «νερά της πατρίδας της».

«Η Λολίτα θα λάβει την πρέπουσα φροντίδα», καθώς η ομάδα που έχει αναλάβει τη μεταφορά της προετοιμάζει όλες τις διαδικασίες για την ασφαλή μετεγκατάστασή της τους επόμενους 18 έως 24 μήνες, όπως ανέφερε το ενυδρείο του Μαϊάμι σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη (30/3).

Το κόστος, δε, της μετακίνησης αυτής μπορεί να φτάσει «οκταψήφιο αριθμό».

Η Λολίτα ως «σύμβολο»

Μετά από την μακρά διαμάχη για την απόκτηση της φάλαινας, η εταιρεία «The Dolphin Company» απέκτησε το ενυδρείο του Μαϊάμι.

Ο Εντουάρντο Άλμπορ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής, μίλησε για το πως κατέληξε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η φάλαινα. Όλα ξεκίνησαν όταν μία ημέρα πήγε την κόρη του στο ενυδρείο και εκείνη μόλις είδε τη Λολίτα πίσω από το τζάμι του ενυδρείου ταράχτηκε.

Να σημειωθεί δε, ότι, οι νότιες φάλαινες δολοφόνοι, το είδος στο οποίο ανήκει η Λολίτα συμπεριλήφθησαν στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, μόλις το 2015, ενώ έχει τεθεί υπό εξαφάνιση από την περίοδο 1965 και 1975. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, λόγω της μεγάλης δραστηριοποίησης θαλάσσιων πάρκων.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα είδη φαλαιλών είχαν προστεθεί στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών το 2005.

Αυτός ο διαχωρισμός έγινε αντικείμενο κριτικής από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να συμπεριληφθεί το είδος αυτό στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, λέγοντας ότι δεν είχαν ποτέ το δικαίωμα προβούν στην εν λόγω διάκριση.