ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζέρβας: H Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη και έχουμε σχέδιο για να γίνει πράσινη

«Προχωράμε με ένα πλέγμα πράσινων πολιτικών, που αγγίζουν την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις μεταφορές, τον δημόσιο χώρο αλλά και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών», λέει στο CNN Greece ο Κωνσταντίνος Ζέρβας Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Η πόλη μας μπορεί να γίνει μία πραγματικά κλιματικά ουδέτερη πόλη» λέει στο CNN Greece ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και την πολιτική για μία πράσινη πόλη, περιγράφει στο Act For Earth στο CNN Greece, o κ. Ζέρβας.

«Σε κάθε μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζουμε για τη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνουμε τη δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου, για να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διεκδικήσαμε, πετύχαμε και σχεδιάζουμε ένα μεγάλο πάρκο γύρω από το - υπό ανέγερση - Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά και το ίδιο προγραμματίζουμε στην ανατολική είσοδο της πόλης γύρω από τον πολυτροπικό σταθμό με τη δημιουργία μητροπολιτικού ενός πάρκου 160 στρεμμάτων», λέει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πραγματικά κλιματικά ουδέτερη πόλη; Πώς θα το πετύχετε;

«Ναι, μπορούμε, γιατί έχουμε και τη θέληση και το σχέδιο αλλά και τις αντικειμενικές δυνατότητες. Συμμετέχουμε άλλωστε στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις "100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030" μαζί με άλλες 100 πόλεις από 27 κράτη της Ε.Ε., εξέλιξη που μας δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα, επιπλέον οικονομικούς πόρους, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίκτυο γνώσης και καλών πρακτικών, για να τα καταφέρουμε.

Πέραν όμως αυτού, εμείς προχωράμε με ένα πλέγμα πράσινων πολιτικών, που αγγίζουν την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις μεταφορές, τον δημόσιο χώρο αλλά και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Οι νέες αναπλάσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε συνυπολογίζουν πάντοτε αυτήν την παράμετρο. Προχωράμε σε ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, υιοθετούμε smart εφαρμογές, που σταδιακά θα μειώσουν τους ρύπους, παρακολουθούμε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κ.α».

Η ενεργειακή κρίση είναι ταυτόχρονα και περιβαλλοντικό ζήτημα. Με ποιες ενέργειες και δράσεις απαντάτε σε αυτή την πρόκληση;

«Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη σχετικά με την ενέργεια πέρα και πάνω από την ίσως παροδική ενεργειακή κρίση της περιόδου. Πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, πιο αποδοτικά, να αντικαταστήσουμε ρυπογόνες πηγές ενέργειας με εναλλακτικές και - το σημαντικότερο όλων – μέσα από τη διάχυση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτή η αλλαγή να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

Εμείς λοιπόν έχουμε συμμορφωθεί με τις οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης στα δημοτικά ακίνητα, προχωρούμε στην αντικατάσταση 10.000 φωτιστικών με νέα τύπου led, που εξοικονομούν έως 75%, και προωθούμε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις σχολικές στέγες. Οι δήμοι πρέπει από μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας να γίνουν και παραγωγοί και μεσοπρόθεσμα να βελτιώσουν και την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων με εργασίες συντήρησης».

Πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη με την αξιοποίηση διαθέσιμων μικρών οικοπέδων σε γειτονιές της πόλης / Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

Το πράσινο στις ελληνικές πόλεις είναι μια πονεμένη ιστορία. Εσείς διατελέσατε στο παρελθόν και αντιδήμαρχος πρασίνου. Τι προγραμματίζετε και τι υλοποιείτε στη Θεσσαλονίκη ως δήμαρχος πλέον;

«Οι ελληνικές πόλεις είναι πυκνοδομημένες, με ελάχιστους δημόσιους χώρους, χαμηλή διοικητική αποτελεσματικότητα στη συντήρηση του πρασίνου και παράλληλα ο σεβασμός του δημόσιου χώρου δεν είναι το πιο δυνατό μας σημείο. Η Θεσσαλονίκη μάλιστα έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επιλογές.

Σε κάθε μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζουμε για τη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνουμε τη δημιουργία μεγάλων –μητροπολιτικής κλίμακας- χώρων πρασίνου, για να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διεκδικήσαμε, πετύχαμε και σχεδιάζουμε ένα μεγάλο πάρκο γύρω από το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά, έκτασης 100 στρέμματα και το ίδιο προγραμματίζουμε στην ανατολική είσοδο της πόλης γύρω από τον πολυτροπικό σταθμό με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 160 στρέμματα.

Επειδή όμως η διαφορά γίνεται από τις λεπτομέρειες, αντικαθιστούμε τα ακατάλληλα δέντρα στους δρόμους της πόλης, φυτεύουμε νέα δέντρα σε κάθε άδεια μέχρι πρότινος δενδροδόχο – 3.000 νέα δέντρα μέχρι την άνοιξη. Έχουμε κατευθύνει πόρους περίπου 7 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες πρασίνου –για πρώτη φορά τέτοια ποσά σε αυτόν τον τομέα- και δημιουργούμε με τη βοήθεια συνεργατών και δωρεών πάρκα τσέπης, αξιοποιώντας διαθέσιμα μικρά οικόπεδα σε γειτονιές και αλλάζοντας την όψη τους».

Φέτος, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες / Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της αστικό αμπελώνα. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την πρωτοβουλία και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιδράσει ή να εξελιχθεί αυτό τo project;

«Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία μου σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, εκεί που παλαιότερα λειτουργούσε το μηχανουργείο του Δήμου. Καθοριστική ήταν η συμβολή και η γνώση του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και η ευγενική προσφορά του Κτήματος Γεροβασιλείου. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες και χρόνο με τον χρόνο -με το μεράκι, τον κόπο και την έγνοια των ανθρώπων που το φροντίζουν- το αμπέλι μεγαλώνει. Έγινε τόπος συνάντησης, ντύθηκε με μουσικές και φιλοξένησε χορούς, το αγκάλιασε η γειτονιά και η πόλη. Πρόκοψε και έδωσε καρπό και από αυτόν κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη "Γοργόνα". Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα βγήκαν σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό 150 συλλεκτικές φιάλες με ετικέτες αντίγραφα έργων εμβληματικών δημιουργών.

Κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη «Γοργόνα» / Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

Φέτος, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association, πλάι σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενισχύει την τουριστική ταυτότητα, το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης και την αναγνωρισιμότητά της».

Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, zero waste – μακρινές έννοιες για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ή εφικτή προοπτική;

«Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση στην Ελλάδα, αλλά στόχος μας είναι να πάμε ακόμη πιο ψηλά και να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Πρόσφατα ξεκίνησε η τοποθέτηση του καφέ κάδου για τα οργανικά απόβλητα –μια νέα γραμμή αποκομιδής δίπλα στον μπλε κάδο της κλασικής ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece θα υλοποιήσουμε δομές που εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό σύγχρονου συστήματος για τη Διαλογή στην Πηγή, την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και την ευρεία προβολή της στους δημότες και ιδιαίτερα στους νέους-μαθητές.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν:

  • Ένα Ενισχυμένο Πράσινο Σημείο (ΕΠΣ),
  • Ένα Βιωματικό Πάρκο, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά υλικά, τα οποία θα φέρνουν από το σπίτι, μπορούν να ανακυκλωθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης