ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

WWF Ελλάς για αναδάσωση στο Σούνιο: Φυτέψαμε χιλιάδες δέντρα σε έκταση δύο φορές καμμένη

Περισσότεροι από 300 εθελοντές συμμετείχαν σε 6 δράσεις σποροσυλλογής σε 11 δράσεις αναδάσωσης WWF Ελλάς

«Η αναδάσωση στο Σούνιο, σε μία περιοχή που κάηκε δύο φορές μέσα σε 10 χρόνια, έγινε αφενός για να αποφευχθεί η ερημοποίηση, αφετέρου για να συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου δάσους που θα παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στις πυρκαγιές», λέει στο CNN Greece o υπεύθυνος Δράσεων Δασικής Διαχείρισης στο WWF Ελλάς, Νίκος Γεωργιάδης.

Πρόκειται για μία δασική έκταση 200 στρεμμάτων πάνω από το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου στο Σούνιο, όπου σε πρώτη φάση φυτεύτηκαν 14 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων, εκ των οποίων 70% ήταν πλατύφυλλα (ήμερη βελανιδιά, χνοώδης δρυς, χαρουπιά, κουτσουπιά, μελικουκιά, δάφνη, κ.ά.) και 30% κωνοφόρα (χαλέπιος πεύκη και κυπαρίσσι).

«Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις συντήρησης των φυτών, πάλι με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι θα κληθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των λάκκων, τη λίπανση, το βοτάνισμα και το πότισμα των φυτών. Το έργο θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φυτών», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις συντήρησης των φυτών, πάλι με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών / Πηγή: WWF Ελλάς

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπεύθυνου Δράσεων Δασικής Διαχείρισης, στο WWF Ελλάς, κ. Νίκου Γεωργιάδη στο Act For Earth στο CNN Greece.

Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία της αναδάσωσης στο Σούνιο, σε μία περιοχή που είχε καεί δύο φορές μέσα σε μόλις 10 χρόνια (2012 και 2021), με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά.

Η αποκατάσταση αφορά περιοχή 200 στρεμμάτων από τα 700 περίπου στρέμματα διπλοκαμένης έκτασης. Βρίσκεται- πάνω από το χωρίο του Αγίου Κωνσταντίνου, και λόγω των δύο απανωτών πυρκαγιών, το κυρίαρχο είδος της Χαλεπίου πεύκης δεν κατάφερε να αναγεννηθεί φυσικά. Η περιοχή έγινε το πεδίο δράσης των ανθρώπων του WWF και εκατοντάδων εθελοντών που ήρθαν για να «Δώσουν Ζωή στο Δάσος».

Κοινός σκοπός όλων μας είναι να σώσουμε τη συγκεκριμένη έκταση από την ερημοποίηση και να συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου δάσους που θα παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στις πυρκαγιές και παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά τη βιοποικιλότητα, την προστασία των παρακείμενων ανθρώπινων δραστηριοτήτων αυξάνοντας τις αισθητικές και αναψυχικές του υπηρεσίες.

Αναδάσωση στο Σούνιο / Πηγή: WWF Ελλάς

Με ποια κριτήρια επιλέξατε την συγκεκριμένη περιοχή για αναδάσωση, ποια είδη δέντρων φυτεύτηκαν;

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής δεν έγινε τυχαία, αλλά βάσει μελέτης που εκπόνησε το WWF Ελλάς για τις καμένες εκτάσεις του 2021. Η μελέτη αυτή αποτύπωσε όλες τις περιοχές που πιθανώς να χρειαστούν ανθρώπινη βοήθεια για την αναγέννησή τους, λαμβάνοντας υπόψη και συνδυάζοντας 6 παραμέτρους (τύπο βλάστησης, επικάλυψη πυρκαγιών, κλίση, έκθεση, υψόμετρο και γεωλογικό υπόβαθρο).

Παράλληλα, εκπονήθηκε μελέτη αναδάσωσης από το Δασαρχείο Λαυρίου που μαζί με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) και το WWF Ελλάς, πρότεινε τα κατάλληλα είδη που τελικά φυτεύτηκαν στη συγκεκριμένη έκταση.

Στην περιοχή εφαρμόστηκε μια καινοτόμα προσέγγιση φύτευσης, με μίξη κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών που προϋπήρχαν εκεί, κυρίως τα παλιότερα χρόνια (π.χ. βελανιδιές, χαρουπιές, κουτσουπιές). Αυτή ακριβώς η ποικιλία/ μίξη των διαφορετικών αυτών ειδών, με έμφαση στα πλατύφυλλα, αναμένεται να οδηγήσει όχι μόνο σε βελτίωση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και να καταστήσει το δάσος ανθεκτικότερο στη φωτιά, περιορίζοντας τόσο την ένταση, όσο και τη μετάδοση της.

Δύο φορές κάηκε η περιοχή σε διάστημα 10 ετών / Πηγή: WWF Ελλάς

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Στην προκειμένη περίπτωση πόσοι πολίτες αγκάλιασαν το έργο σας;

Η συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι εκπαιδεύονται κατάλληλα πριν από κάθε δράση, είναι ιδιαίτερα σημαντική στο συγκεκριμένο έργο.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του WWF Ελλάς ήταν συγκινητική. Συνολικά, κατά την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022, περισσότεροι από 300 εθελοντές συμμετείχαν σε 6 δράσεις σποροσυλλογής και σε 11 δράσεις αναδάσωσης, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Έμπειροι επιστήμονες από το προσωπικό του WWF φρόντισαν να εκπαιδεύσουν τους εθελοντές, πριν από κάθε δράση, ενώ κατά τη διάρκεια των φυτεύσεων, ήταν πάντα δίπλα τους για να τους παρέχουν επιπλέον οδηγίες, αλλά και υποστήριξη, διασφαλίζοντας έτσι στο μέγιστο την επιβίωση των φυτών που φυτεύτηκαν στην αναδάσωση.

Ο ενθουσιασμός και το πάθος των εθελοντών ξεπέρασαν τις προσδοκίες και μέσα σε δύο μήνες (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) φυτεύτηκαν στην περιοχή 1.500 φυτά από τα 15.000 που φυτεύτηκαν συνολικά.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των εθελοντών / Πηγή: WWF Ελλάς

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας για την αναδάσωση σε καμένες περιοχές;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 30ετούς πορείας του στην Ελλάδα, βασικός στόχος του WWF είναι οι αποκαταστάσεις των φυσικών περιοχών - συμπεριλαμβανομένων των δασικών εκτάσεων- να γίνονται με σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει πρωτίστως, ότι τηρούνται οι βασικές προδιαγραφές αποκατάστασης, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται ανά περίπτωση στις εκάστοτε μελέτες.

Κυρίαρχο ζητούμενο στις δασικές αποκαταστάσεις είναι αφενός να υπάρχει ένας ορθός κατάλογος ειδών, καθώς και το σχέδιο φύτευσής τους, και αφετέρου να πραγματοποιείται σωστή φύτευση, και να διασφαλίζεται η μετέπειτα σωστή συντήρηση τους. Ειδικότερα, η συντήρηση των φυτών που φυτεύτηκαν αποτελεί βασική παράμετρο για την επιβίωση τους και συχνά, δυστυχώς, παραβλέπεται. Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι στις αναδασώσεις δραστηριοποιούνται συνήθως και πολλοί εθελοντές, ένας παράλληλος στόχος είναι η σωστή εκπαίδευση αυτών στην όλη διαδικασία.

Για τους παραπάνω λόγους, το WWF τελικά στοχεύει και μέσα από την αποκατάσταση του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, να προωθήσει ένα πρότυπο μοντέλο αποκατάστασης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη συμπλήρωση των προδιαγραφών για τις δασικές αποκαταστάσεις.

Μόνο τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, φυτεύτηκαν στην περιοχή 1.500 φυτά από τα 15.000 που φυτεύτηκαν συνολικά / Πηγή: WWF Ελλάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης