Κυκλική Οικονομία και Ανακύκλωση: Το «κλειδί» για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα
Μια κοινωνία που αναπτύσσεται χωρίς να προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον είναι σήμερα το ζητούμενο, με την πλειονότητα των ειδικών να προτάσσουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ως το αποδοτικότερο, υπό το πρίσμα αυτό.
Μέχρι σήμερα, οι οικονομίες των κρατών της γης βασίζονται στο γραμμικό μοντέλο που οδηγεί από την παραγωγή, στην κατανάλωση και κατόπιν στα απορρίμματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι η ανθρωπότητα καλείται πλέον να δώσει λύσεις σε ένα από τα σπουδαιότερα και περιπλοκότερα προβλήματα σχετικά με την προστασία του πλανήτη: Τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κυκλική οικονομία, αντίθετα, προτάσσει την ανακύκλωση ως μέρος της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νοητός «κύκλος»: Παραγωγή – Κατανάλωση – Ανακύκλωση και μετά πάλι παραγωγή. Όπως είναι φανερό, από την «εξίσωση» λείπει ο όρος «απορρίμματα», που σημαίνει πως πράγματι, με την εφαρμογή του μοντέλου αυτού μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.
Αρκεί, να εμπεδώσουμε τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, να την εμφυσήσουμε στις επόμενες γενιές και φυσικά να την εφαρμόσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, με βάση την πολύ απλή αρχή: «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Coca-Cola στην Ελλάδα που δημιούργησε το 2018 την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, δηλαδή - σε ελεύθερη μετάφραση - «μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».
Zero Waste Future: Μία κοινωνική πλατφόρμα που μας εμπνέει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο
Η Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά ένα πρωτοπόρο και μακροπρόθεσμο πλάνο με στόχο η κυκλική οικονομία να γίνει πράξη στην καθημερινότητα όλων. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2018 υλοποιείται η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει τους πολίτες να υιοθετήσουν ορθές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους, ακολουθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future από την Coca-Cola στην Ελλάδα έχει ήδη να επιδείξει θαυμαστά αποτελέσματα: Μέσω των δράσεών της, περισσότεροι από 1560 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεγεί, ενώ περισσότεροι από 1.150.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί για την ανακύκλωση και τη ζωή των πλαστικών απορριμμάτων. Παράλληλα, περισσότερες από το 450 επιχειρήσεις από τον κλάδο καφεστίασης έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Η ανάπτυξη του Zero Waste Future βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται μέσα από συνεργασίες με φορείς, ΜΚΟ, οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και μέσα από τη σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα, αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει και επικεντρώνεται στο περιβάλλον και την προστασία του πλανήτη μέσω του στόχου για μηδενικά απορρίμματα, ταυτόχρονα όμως, «μιλά» στην κοινωνία και ζητά τη συμπόρευση προς την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο από τις κοινότητες όσο και από κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα.
Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα
Από τη Θεσσαλονίκη, που επιλέχθηκε ως η πόλη - πιλοτική αφετηρία του Zero Waste Future το 2018, το πρόγραμμα έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 24 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων.
Και στους τρεις πυλώνες του προγράμματος υλοποιήθηκαν με επιτυχία μια σειρά από δράσεις: Η δράση «Ανακυκλώνω στην Παραλία», με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης τεσσάρων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και απορρίμματα), αλλά και ειδικών κώδωνων για τη συλλογή γυαλιού, σε κάθε 30 μέτρα παραλίας όπου πραγματοποιήθηκε η πρωτοβουλία, σηματοδότησε την πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο από το ξεκίνημα του προγράμματος. Επιπλέον, με τη δράση «Print your City», οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη και να αντιληφθούν με τον πιο κατανοητό τρόπο τα αποτελέσματα και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, καθώς με την χρήση τεχνολογίας 3D printing επανασχεδιάστηκε η χρήση δημόσιου χώρου, της γειτονιάς, της πόλης μας. Παράλληλα, το Zero Waste Lab είχε ιδιαίτερη δυναμική, με το σχεδιασμό ενός πρωτοποριακού κέντρου ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας που επέτρεπε στους πολίτες να κατανοήσουν τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, προσφέροντάς τους βιωματικές εμπειρίες. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την τοποθέτηση περισσότερων από 100 κάδων ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων σε 9 παραλίες και 27 παραλιακές επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και με την παρουσία στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο στην Αθήνα, το 2019.
Η πιο πρόσφατη διεύρυνση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εντός του 2021, με την επέκταση του προγράμματος στο Γκάζι και στην περιοχή Μαβίλη-Πανόρμου.. Αξίζει να σημειωθεί πως στις δύο αυτές πολυσύχναστες, περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, , αλλά και σε 15 πλατείες της πρωτεύουσας συνολικά, τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης τεσσάρων χωριστών ρευμάτων και έγιναν πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης, όπως η ζύγιση των ανακυκλώσιμων υλικών των πολιτών και η «ανταλλαγή» τους με εκπτωτικά κουπόνια για τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις, που ανάγονται σε περίπου 450 επιχειρήσεις καφεστίασης και οι οποίες αποτελούν μέλη του 1ου Zero Waste Future Δικτύου στη χώρα μας.
«Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», αυτό είναι το όραμα της Coca-Cola σε όλο τον κόσμο και το Zero Waste Future, που δημιουργήθηκε από την Coca‑Cola στην Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το μήνυμα αυτό. Με μακροπρόθεσμη στόχευση, ολιστική προσέγγιση, συνέπεια και υπευθυνότητα, επιχειρεί να εμφυσήσει στους Έλληνες πολίτες την ανάγκη να εφαρμόσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητά τους. Τα απορρίμματά μας μπορούν να έχουν μια δεύτερη και τρίτη ζωή, αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο και να θυμόμαστε πως το βιώσιμο μέλλον μας πρέπει να είναι Zero Waste.