ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική κρίση: Ο κίνδυνος πλημμυρών και τα έργα πρόληψης στη Βαρυμπόμπη

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μετά τη φωτιά»

Η κλιματική κρίση ευθύνεται για τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται σήμερα τα  επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται όλο και συχνότερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη για το συμπέρασμα αυτό, ενώ οι ανθρώπινες κοινωνίες οφείλουν από τη μία να εργαστούν για την αναστροφή της κατάστασης και από την άλλη να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα φαινόμενα αυτά.

Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, μέσα στο 2021 ο πλανήτης αντιμετώπισε μαζικό κύμα καύσωνα, πυρκαγιών και πλημμυρών σε τέσσερις ηπείρους – μεταξύ αυτών και η Ευρώπη. Ειδικά όσον αφορά στις πλημμύρες, επιστημονική μελέτη υποστήριξε ότι η κλιματική κρίση αύξησε κατά 20% έως και 900% τις πιθανότητες αυτές να εκδηλωθούν σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές που πράγματι επλήγησαν τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για περιοχές στη Γερμανία και το Βέλγιο και η μελέτη αυτή διεξήχθη από το World Weather Attribution Group που συμπέρανε ότι ένα τέτοιο συμβάν θα είχε πιθανότητες να παρουσιαστεί μια φορά στα 2.000 χρόνια πριν τη βιομηχανική περίοδο, ενώ με τη σημερινή σύσταση της ατμόσφαιρας οι πιθανότητες είναι μία στα 400 χρόνια.

Οι πιθανότητες εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων αυξάνονται όταν πρόκειται για περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Πέραν από τον προφανή κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κοντινές κατοικημένες περιοχές σε ένα δάσος που έχει καεί, μία εξίσου καταστροφική συνέπεια έχει να κάνει με την προσπάθεια αναγέννησης της φύσης: Καθώς η ορμή των πλημμυρικών υδάτων παρασύρει το έδαφος, τα νέα φυτά δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Επιπλέον, καθώς το χώμα λιγοστεύει, λιγοστεύουν και οι πιθανότητες φυσικής αναγέννησης του δάσους μετά την πυρκαγιά – η φυσική καταστροφή, δηλαδή, παίρνει «μόνιμο» χαρακτήρα.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μετά τη φωτιά»

Έργα πρόληψης και αποκατάστασης στη Βαρυμπόμπη

Η Ελλάδα το 2021 βίωσε σε πολύ έντονο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης: Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού διαδέχθηκαν μεγάλης έκτασης δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στην Αττική, η φωτιά που ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών τόσο κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα.

Προτεραιότητα, από τη στιγμή που έσβησε η πυρκαγιά, δόθηκε στην πρόληψη και στην αποκατάσταση, μέσω αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει μία περιοχή μετά από μία πυρκαγιά, είναι οι πλημμύρες και σε αυτόν ακριβώς τον τομέα χρειάζεται άμεση δράση. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που περιλαμβάνει έργα με σημαντικό κόστος και απαιτητικά στην υλοποίησή τους, απαραίτητα όμως, τόσο για τη φύση όσο και για τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μετά τη φωτιά»

Η Coca-Cola στην Ελλάδα ανέλαβε ως Ανάδοχος να ολοκληρώσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε συνολική έκταση 7.715 στρεμμάτων, στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου. Πράγματι, αυτό το τεχνικά απαιτητικό έργο, παραδόθηκε στην ελληνική πολιτεία τον περασμένο Απρίλιο, αποτελώντας το Μεγαλύτερο Έργο Αποκατάστασης στην Αττική και μια δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου αποτυπώνεται στο καταγραφικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μετά τη φωτιά» που παρουσιάζει όλα όσα έγιναν, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Η Coca-Cola στην Ελλάδα ανέλαβε ως Ανάδοχος το εγχείρημα, μέσω του προγράμματος Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί την εξέλιξη αποκατάστασης και την πορεία της φυσικής αναγέννησης στην περιοχή, προκειμένου να παρέμβει όπου και όπως χρειάζεται.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, προκρίνοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη λήψη προληπτικών μέτρων, παράλληλα με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Η άμεση αντίδραση της Coca-Cola στην Ελλάδα στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης-Τατοΐου με την ολοκλήρωση ενός τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας έργου, σύντομα και αποτελεσματικά, απέδειξε πως ο τρόπος υπάρχει, βρίσκεται, όταν υπάρχει θέληση για πράξεις και όραμα για το αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης