ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάνουμε το πλύσιμο των ρούχων «οικολογική υπόθεση»

Κάνουμε το πλύσιμο των ρούχων «οικολογική υπόθεση»

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον έχει γίνει ο «κανόνας» για την καθημερινότητά μας και η «αρχή» οφείλει να γίνει από το σπίτι μας και από όσα ονομάζουμε «δουλειές του σπιτιού». Το πλύσιμο των ρούχων μας είναι μία από αυτές που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να γίνει με πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον, αρκεί να εφαρμόσουμε μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως μόνο όταν πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες τα ρούχα μας καθαρίζουν εις βάθος. Η πρόοδος της τεχνολογίας όμως, τόσο από την άποψη των συσκευών όσο και από αυτή των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο των ρούχων μας επιτρέπουν να χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη, ακόμα και στους 30°C, διασφαλίζοντας άψογη καθαριότητα. Αρκεί να θυμόμαστε πως έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα σε κάθε πλύση ρούχων, προέρχεται από τη θερμοκρασία πλύσης. Επομένως, κάθε φορά που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 30°C και με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου απορρυπαντικού, μπορούμε να έχουμε τέλεια καθαριότητα, καταναλώνοντας περίπου 35% λιγότερη ενέργεια.

Γεμίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου

Υπάρχουν πλυντήρια διαφόρων μεγεθών, που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες μας είτε όταν ζούμε μόνοι μας, είτε ως μέλη μιας μεγάλης οικογένειας. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως κάθε φορά που βάζουμε πλυντήριο, είναι καλό να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε τον κάδο της συσκευής. Κάποιοι πιστεύουν ενδεχομένως πως λιγότερα ρούχα στον κάδο, σημαίνει αυτομάτως και καθαρότερα ρούχα, όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς είναι συνάρτηση και των απορρυπαντικών ρούχων, που χρησιμοποιούμε. Το θέμα είναι ότι το πλυντήριο καταναλώνει την ίδια ενέργεια και την ίδια ποσότητα νερού, τόσο αν ο κάδος του είναι γεμάτος, όσο και όταν έχει μόνο λίγα ρούχα μέσα.

«Διαλογή» ρούχων για καλύτερα αποτελέσματα

Βάζοντας ένα πλυντήριο με όλα τα ρούχα μέσα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε «προβληματικά» αποτελέσματα. Ξεχωρίζοντας όμως τα ρούχα μας και τοποθετώντας τα στον κάδο του πλυντηρίου με βάση τις οδηγίες τους και τις προτεραιότητές μας, διασφαλίζουμε και λιγότερη σπατάλη ενέργειας και καθαρότερα, καλύτερα ρούχα. Τα σύμβολα στις ετικέτες του κάθε ρούχου, μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρουμε άμεσα σε αυτό την απαραίτητη καθαριότητα, μεριμνώντας παράλληλα για την καλύτερη φροντίδα του. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, κάποια κομμάτια είναι καλύτερο να πλένονται στο χέρι, μία αναμφίβολα πιο eco-friendly επιλογή για το πλύσιμο των ρούχων.

Φροντίζουμε για την καθαριότητα του πλυντηρίου

Μία συσκευή που δεν λειτουργεί με βάση τις δυνατότητές της, είναι κατά βάση, μία ενεργοβόρα συσκευή. Φροντίζοντας όμως την καθαριότητα και κάνοντας τακτικά σέρβις στο πλυντήριό μας, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως λειτουργεί βάσει προδιαγραφών και άρα πιο «σωστά». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συσσωρευμένα άλατα και υπολείμματα σε οποιοδήποτε σημείο του και επομένως προσφέρει στα ρούχα μας την καθαριότητα που θέλουμε. Αποτελεσματικό πλύσιμο ρούχων σημαίνει λιγότερες πλύσεις συνολικά και επομένως, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιλέγουμε το αντίστοιχο «οικολογικό πρόγραμμα» του πλυντηρίου μας

Σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν αυτή την επιλογή, που σημαίνει ότι κατά την πλύση το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αν και ενδεχομένως χρειάζεται περισσότερη ώρα – αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς δεν το προτιμούμε. Μπορούμε όμως να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας ώστε και αυτό το πρόγραμμα να αξιοποιείται προς χάριν της λιγότερης κατανάλωσης ενέργειας.