ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανησυχεί τους πολίτες

Περισσότεροι από τους μισούς αναγνώστες του Act for Earth, που απάντησαν στην τελευταία δημοσκοπική ερώτηση, θεωρούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι η περισσότερο ανησυχητική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αυτή την εποχή.

 

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θεωρείτε περισσότερο ανησυχητική;», επιλέγοντας μία από τέσσερις πιθανές απαντήσεις. Όπως φαίνεται, οι πολίτες ανησυχούν ιδιαιτέρων για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση των απαντήσεων, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναλυτικά, οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

Ποια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θεωρείτε περισσότερο ανησυχητική;

- Την άνοδο της στάθμης της θάλασσας 0%

- Την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη 55%

- Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων φαινομένων 30%

- Τη μεταβολή των κλιματικών ζωνών 15%

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα προβλέπει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέσα σε 20 χρόνια. Αυτό μάλιστα, βάσει της εκτίμησης των επιστημόνων, θα συμβεί ακόμα και στην περίπτωση που η ανθρωπότητα περιορίσει άμεσα και σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η έκθεση, την οποία υπογράφουν 234 επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες, αναφέρει επίσης ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται «τουλάχιστον» μέχρι το 2050, απειλώντας με νέες καταστροφές την ανθρωπότητα, που ήδη πλήττεται από καύσωνες και πλημμύρες. Χρειάζονται «άμεσες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είτε στον 1,5 βαθμό είτε στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100. Διαφορετικά, επισημαίνουν, ένας τέτοιος στόχος θα είναι «ανέφικτος».

Το όριο των 1.5 βαθμών κελσίου έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2 βαθμό Κελσίου το 2020 και 1,1 βαθμό Κελσίου μέσα σε μια δεκαετία. «Εάν ο πλανήτης καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές έως το 2030 και να φτάσει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100», δηλώνει σχετικά ο Piers Forster, ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης.

Εν τούτοις, η Σύνοδος της Γλασκώβης για το Κλίμα, παρόλο που περιείχε σημαντικές δεσμεύσεις για την προστασία του πλανήτη, διέψευσε τις προσδοκίες όσων πίστευαν πως μπορεί να αποτελέσει τομή ως προς τα μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα, επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και ότι η άνοδος αυτή επιδεινώνει τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τους κυκλώνες και οδηγεί στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Σε ποια περιοχή του πλανήτη που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή θα θέλατε να ταξιδέψετε;

- Μαλδίβες

- Τουβαλού

- Βενετία

- Αρκτική

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης