ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Φιλιππίνες εγκρίνουν την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για την αντικατάσταση του άνθρακα

Προηγούμενες προσπάθειες για την επιδίωξη πυρηνικής ενέργειας στις Φιλιππίνες σταμάτησαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια (AP Photo/Lynne Sladky, File) (φωτογραφία αρχείου)

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αφού προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Το διάταγμα της 28ης Φεβρουαρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για μια οικονομία που υφίσταται εποχιακές διακοπές ρεύματος και υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διάταγμα, το οποίο ο Ντουέρτε υπέγραψε τρεις μήνες προτού τελειώσει την εξαετή θητεία του, καθοδηγεί επίσης μια διυπηρεσιακή επιτροπή να εξετάσει το άνοιγμα του πυρηνικού σταθμού Bataan (BNPP).

«Η εθνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του κράτους», αναφέρεται στο διάταγμα.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλφόνσο Κούσι υποστήριξε την πυρηνική ενέργεια και είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων εφοδιασμού και του υψηλού κόστους.

Ο Ντουτέρτε είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας βασικού φορτίου, καθώς οι Φιλιππίνες επιδιώκουν να αποσύρουν εργοστάσια άνθρακα για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Προηγούμενες προσπάθειες για την επιδίωξη πυρηνικής ενέργειας στις Φιλιππίνες σταμάτησαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά το νέο σχέδιο βασίζεται σε μια πρόταση για την αναβίωση του πυρηνικού σταθμού BNPP, που χτίστηκε ως απάντηση σε μια ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του δικτάτορα Φέρντιναρντ Μάρκος.

Το εργοστάσιο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1984, καταστράφηκε δύο χρόνια αργότερα μετά την αποπομπή του Μάρκος και τη θανατηφόρα πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Από το 2009, το BNPP λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο, συμβάλλοντας στην κάλυψη του κόστους συντήρησής του.

«Η κυβέρνηση Ντουτέρτε πρόκειται να αφήσει μια κληρονομιά με πίσσα και μας προετοιμάζει για μια άλλη ιστορία τρόμου όπως το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα», δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace Κέβιν Γου, αναφερόμενος στις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Τζεράρντο Εργκουίζα Τζούνιορ είπε ότι εξακολουθεί να απαιτείται ένα νομοθετικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την πυρηνική ενέργεια και το μέλλον του εξαρτάται επίσης από την ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γιος του δικτάτορα, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος είναι ο πρωτοπόρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, δήλωσε ότι σχεδιάζει να «επανεξετάσει» το έργο BNPP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης