ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπανάνα της Αιθιοπίας: Είναι η «λάθος μπανάνα» η λύση για την κλιματική αλλαγή;

Η αποκαλούμενη ως «μπανάνα της Αιθιοπίας» (δεξιά) είναι βασική πηγή διατροφής στη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων RBG KEW

Ως τη νέα σούπερ τροφή αλλά και τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διατροφικής ανασφάλειας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες την αιθιοπική μπανάνα. 

Το συγκεκριμένο φυτό, ο καρπός του οποίου που μοιάζει πολύ με αυτόν της μπανάνας, έχει την ικανότητα να τρέφει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν θερμαινόμενο κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Το φυτό είναι σχεδόν άγνωστο έξω από την Αιθιοπία, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή πόριτζ και ψωμιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη σοδιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Αφρική.

Πρόκειται για σοδιά που μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας και τις βιώσιμης ανάπτυξης», λέει στο BBC ο δρ. Wendawek Abebe από το Πανεπιστήμιο της Awasa, στην Αιθιοπία.

Ο καρπός του φυτού που μοιάζει με μπανάνα είναι μη βρώσιμος, αλλά οι αμυλώδεις μίσχοι και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Η μπανάνα της Αιθιοπίας είναι βασική πηγή διατροφής στη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χρησιμοποιώντας γεωργικές έρευνες και μοντέλα, οι επιστήμονες προέβλεψαν τις πιθανότητες καλλιέργειάς της για τα επόμενα 40 χρόνια. Βρήκαν ότι η σοδιά θα μπορούσε δυνητικά να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ρουάντα.

«Έχει μερικά πραγματικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το καθιστούν απολύτως μοναδικό ως καλλιέργεια», λέει ο επιστήμονας. «Το φυτεύεις ανά πάσα στιγμή, το θερίζεις ανά πάσα στιγμή και είναι πολυετές. Γι' αυτό το λένε το δέντρο κατά της πείνας».

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα επηρεάσει σοβαρά τις αποδόσεις και τη διανομή των βασικών τροφών σε όλη την Αφρική και πέρα από αυτήν.

Γι αυτό και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων φυτών για τη διατροφή του πλανήτη, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις θερμίδες που τρώμε προέρχονται από τρία είδη - ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης