Οι επτά μητροπόλεις της Ασίας που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών
Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών προκαλεί προβλήματα στις μητροπόλεις της Ασίας, κάποιες από τις οποίες ήδη κατασκευάζουν έργα για να περιορίσουν τις συνέπειες. Μεγάλη έκθεση της Greenpeace επιχείρησε να υπολογίσει τις ζημιές που θα αντιμετωπίσουν επτά πρωτεύουσες κρατών της περιοχής έως το 2030, εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει σήμερα.
Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η κλιματική κρίση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι πλημμύρες αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κοντινή απόσταση από τον ωκεανό. Η έκθεση της Greenpeace East Asia εξετάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αυτές οι επτά μεγαλουπόλεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι συνολικά, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις πλημμύρες που θα προκαλέσει έως το 2030.
Ήδη η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, σε ακόμα χειρότερη θέση στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ: Η Greenpeace αναμένει ότι περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν στην Μπανγκόκ, θέτοντας σε κίνδυνο το 96% του ΑΕΠ της πόλης - περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως υπολογίζονται με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.
Ο οικονομικός κίνδυνος είναι επίσης υψηλός στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, όπου το 87% του ΑΕΠ (39,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να κινδυνεύσουν έως το 2030 από πλημμύρες. Εδώ μάλιστα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τη Τζακάρτα, καθώς η υπερβολική εξόρυξη υπόγειων υδάτων της Μανίλα προκαλεί βύθιση κατά 10 εκατοστά ετησίως, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η μέγιστη καθίζηση της Τζακάρτα για τους ίδιους λόγους υπολογίζεται στα 25 εκατοστά ετησίως - αριθμός που της έχει «χαρίσει» τον τίτλο της πιο γρήγορα βυθιζόμενης πόλης στον κόσμο.
Ειδικά στην περίπτωση της Τζακάρτα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας απώλεια 18% στο ΑΕΠ (68,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας σε μια ειδικά διαμορφωμένη τοποθεσία στην περιοχή του ανατολικού Καλιμαντάν, στο Βόρνεο. Οι υπουργοί επικαλούνται ως αιτία την καλύτερη ισορροπία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως οι περιβαλλοντικές ανησυχίες παίζουν επίσης ρόλο.
Η συγκεκριμένη έκθεση της Greenpeace δεν συνυπολογίζει την επίδραση των αναχωμάτων, θαλάσσιων τοιχωμάτων και φραγμάτων που χτίζουν ή θα μπορούσαν να χτίσουν ορισμένες από αυτές τις μητροπόλεις μέχρι το 2030, προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους και τις απώλειες. Παράλληλα, για την έκθεση υπολογίστηκε άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2030 με βάση ένα από τα χειρότερα σενάρια για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αυτό που λέει πως θα καταγράψουμε άνοδο κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.