ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυξήθηκαν οι δασεργάτες στα δάση των βόρειων συνόρων - «Πληγή» η λαθροϋλοτόμηση

Αυξήθηκαν οι δασεργάτες στα δάση των βόρειων συνόρων - «Πληγή» η λαθροϋλοτόμηση
Οι λαθροϋλοτομίες σύμφωνα με τον δασάρχη Κιλκίς αποτελούν ένα διαχρονικό και έντονο φαινόμενο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δασαρχείο Κιλκίς

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει η λαθροϋλοτόμηση στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες, στο νομό Κιλκίς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τις περιπτώσεις της παράνομης δράσης των επιτηδείων που σημειώνονται κατά διαστήματα, να καταγράφονται δεκαπλάσιες έναντι αυτών που τελικά συλλαμβάνονται και παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γιώργος Βρούτσας, προσθέτοντας ότι την τελευταία 10ετία, η άμεση αξία των λαθροϋλοτομημένων προϊόντων ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ και η έμμεση ζημιά στα δασικά οικοσυστήματα, υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Την τελευταία 10ετία 2011-2021, κατατέθηκαν συνολικά 838 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία από το δασαρχείο Κιλκίς και κατασχέθηκαν 3.415,29 χκμ καυσόξυλα, 12 κμ στρογγυλή ξυλεία, 185 αλυσοπρίονα και 144 οχήματα. Βάσει του πίνακα που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βρούτσας, στη διάρκεια της 10ετίας, τριψήφιες μηνύσεις λαθροϋλοτομίας κατέθεσε το δασαρχείο Κιλκίς το 2012, οπότε και ανήλθαν σε 128 και το 2015 σε 119, ενώ το 2018 ανήλθαν σε 75, το 2019 σε 65, το 2020 σε 49 και το 2021 σε 40.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο κατά τον ίδιο, για τη διασφάλιση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και για την αντιμετώπιση της παράνομης λαθροϋλοτομίας, είναι η προσέλκυση στο επάγγελμα νέων δασεργατών. «Την τελευταία 10ετία το επάγγελμα των δασεργατών πλούτισε κατά 64% σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα το 36,57% εισήλθε στον κλάδο την τελευταία πενταετία, με το 50% εξ αυτών να είναι ηλικίας 20-40 χρόνων», διευκρίνισε.

Αυξήθηκαν οι δασεργάτες

Στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Κιλκίς, τα διαχειριζόμενα προς παραγωγή ξυλωδών προϊόντων δάση, καλύπτουν έκταση 319.410 στρέμματα, με το ξυλαπόθεμα των δασών να ανέρχεται σε 1.314.999 m3 και με την ετήσια προσαύξηση στα 60.231 m3. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτσα, η προσφορά εργασίας στους δασεργάτες ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και έτσι από 132 ενεργά μέλη το 2009, αυτά έφτασαν το 2019 σε 385 μέλη και οι ενεργοί και με ταυτότητα δασεργάτες στην Π.Ε. Κιλκίς ανήλι8αν σε 412 άτομα το 2020, «αριθμός που κατατάσσει την Π.Ε. Κιλκίς στην τρίτη θέση πανελλαδικά, μετά την Π.Ε. Πέλλας και την Π.Ε. Δράμας», υπογράμμισε.

Ο λόγος αύξησης των δασεργατών είναι σύμφωνα με τον κ. Βρούτσα η προϋπάρχουσα ανεργία που οδήγησε πολλούς σε αναζήτηση νέας επαγγελματικής διεξόδου. Οι δασεργάτες, όπως τόνισε, λαμβάνουν έναν αξιοπρεπή μισθό και προσφέρουν σημαντικά στην προστασία των ελληνικών δασών. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε η πολιτεία να καταρτίσει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλα σχετικά προγράμματα για δασεργάτες ενώ για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους, θα συμβάλλει σημαντικά η παροχή οικονομικών κινήτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δασαρχείο Κιλκίς

Η μάστιγα των λαθροϋλοτομιών...καλά κρατεί

Οι λαθροϋλοτομίες, που σύμφωνα με τον δασάρχη Κιλκίς αποτελούν ένα διαχρονικό και έντονο φαινόμενο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γίνονται εν μέρει από κάποιους κατοίκους χωριών που θέλουν να εξασφαλίσουν καυσόξυλα για τις ανάγκες θέρμανσής τους αλλά κυρίως από επιτήδειους λαθρέμπορους ξυλείας. Άλλοτε παρουσιάζουν έξαρση και άλλοτε ύφεση, σύμφωνα με τον ίδιο, και πέραν του παράγοντα «ζήτηση», που παίζει κυρίαρχο ρόλο, «η συχνότητα συνδέεται με τις δυνατότητες και τα μέσα (οχήματα, αμοιβές), που έχουν οι δασικοί υπάλληλοι για όλο τον χρόνο», υπογράμμισε.

Ο μεγάλος όγκος των λαθροϋλοτομιών, γίνεται κατά τον ίδιο από ημεδαπούς λαθρέμπορους, που για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούν κύρια αλλοδαπούς «οι οποίοι και είναι αποφασισμένοι για όλα» διευκρίνισε ο κ Βρούτσας και πρόσθεσε ότι αυτοί εργάζονται κυρίως αργίες και νυχτερινές ώρες σε διάφορα σημεία των δασών, πολλές φορές και σε απόμακρα μέρη. «Κατά την νυχτερινή υλοτομία χρησιμοποιούν ειδικούς φακούς, ενώ χρησιμοποιούν και τσιλιαδόρους για να παρακολουθούν τις κινήσεις των οχημάτων του δασαρχείου», σημείωσε ο κ. Βρούτσας. Πρόσθεσε δε ότι «όταν αντιληφθούν την παρουσία δασικών οργάνων τρέπονται σε φυγή προς άγνωστες κατευθύνσεις για να μην συλληφθούν, κατασχεθούν τα αλυσοπρίονα και αποκαλυφθεί η ταυτότητα των εντολέων τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, για την μεταφορά των παράνομων προϊόντων, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά μικρά τρακτέρ και μεγάλα φορτηγά, τα οποία εκτελούν ειδικά και απόκρυφα δρομολόγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δασαρχείο Κιλκίς

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι»

Δασικοί υπάλληλοι και λαθροϋολοτόμοι «παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», τόνισε ο κ. Βρούτσας και πρόσθεσε, «δουλεύουμε κυρίως το βράδυ, υπό αντίξοες συνθήκες και ανεξαρτήτου ημέρας».

Επειδή μάλιστα η κίνηση των οχημάτων του δασαρχείου μέσα στο δάσος την νύχτα γίνεται αντιληπτή από μακρινές αποστάσεις, οι δασικοί υπάλληλοι ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, δε διστάζουν να διανύσουν πεζοί μέχρι και 20 χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν στο σημείο όπου δρουν λαθροϋλοτόμοι.. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που κατασκηνώνουν στην ύπαιθρο, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ...χτυπήσουν στη ρίζα του την λαθροϋλοτομία και να «πιάσουμε στα πράσα τους επιτήδειους προτού τραπούν σε φυγή», επισήμανε ο κ. Βρούτσας. Ανατρέχοντας σε υποθέσεις όποτε οι δασικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας του νομού Κιλκίς έδρασαν κατά της λαθροϋλοτομίας, ο κ. Βρούτσας θυμάται: «Υπήρχαν πληροφορίες για παράνομη νυχτερινή υλοτομία. Συνεργείο με τέσσερις υπαλλήλους, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες δασοπόνοι, οργανώνει περιπολία από τις 10 το βράδυ. Η προσέγγιση για να μην γίνουμε αντιληπτοί οργανώθηκε σε απόμακρο μέρος. Συγκεκριμένα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Όταν ακούστηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα το αλυσοπρίονο να δουλεύει, άρχισε η προσεκτική προσέγγιση. Μετά από μία ώρα περπάτημα σε κοντινή απόσταση, είδαμε δύο φακούς προσαρμοσμένους σε ανθρώπους να κινούνται πάνω κάτω και τα αλυσοπρίονα να δουλεύουν. Φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής, πιάσαμε στα πράσα δύο ημεδαπούς, την ώρα που φόρτωναν τα παράνομα ξύλα σε ένα φορτηγάκι. Κατασχέθηκαν τα ξύλα και το όχημα, ενώ υποβλήθηκε μήνυση», θυμάται.

Σε άλλο περιστατικό, ο κ. Βρούτσας θυμάται ότι υπάλληλοι του δασαρχείου Κιλκίς είχαν εντοπίσει ζημιές σε δάσος. «Επειδή υπήρχαν τσιλιαδόροι αποφασίστηκε η προσέγγιση με τα πόδια, ημέρα Κυριακή πρωί. Τέσσερες δασικοί υπάλληλοι με τον δασάρχη περπατήσαμε μέσα στο δάσος για πέντε ώρες και 20 περίπου χιλιόμετρα, ώσπου τελικά εντοπίσαμε τρείς αλλοδαπούς Αλβανικής καταγωγής με τρακτέρ και πλατφόρμα γνωστού λαθρέμπορου της περιοχής, να υλοτομούν παράνομα. Πλησιάσαμε κοντά τους, αλλά μόλις μας αντιλήφθηκαν τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας το τρακτέρ και τα παράνομα ξύλα τα οποία κατασχέθηκαν», περιέγραψε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δασαρχείο Κιλκίς

Πάντως, «υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κίνδυνος για τους δασικούς υπαλλήλους είναι τεράστιος», τόνισε ο κ. Βρούτσας, αναφέροντας μια κατά την οποία δασικοί υπάλληλοι μπήκαν μπροστά σε τρακτέρ φορτωμένο με παράνομα ξύλα που κατευθυνόταν σε κοντινό χωριό και «οι δύο αλλοδαποί που το οδηγούσαν, το εγκατέλειψαν εν κινήσει, και τράπηκαν σε φυγή. Ευτυχώς που το τρακτέρ σταμάτησε», τόνισε.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της παράνομης λαθροϋλοτομίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Βρούτσα η όσο το δυνατό συχνή παρουσία των δασικών υπαλλήλων εκεί που εντοπίζεται το φαινόμενο, δηλαδή μέσα στα δάση, με κατάλληλα οχήματα και επαρκείς πιστώσεις. Κατά τον ίδιο, η πολιτεία χρειάζεται να εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες καυσόξυλων στα παραδασόβια χωριά, «γεγονός που θα κάνει φύλακες και προστάτες των δασών τους κατοίκους τους«, σημείωσε.