ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο poll του Act for Earth: Η προστασία του περιβάλλοντος, καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεών μας

Νέο poll του Act for Earth: Η προστασία του περιβάλλοντος, καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεών μας

Το κατά πόσο οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον φαίνεται πως πλέον παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως απάντησαν οι πολίτες στο νέο ερώτημα που τους έθεσε το Act for Earth.

 

Ο τρόπος σκέψης και λήψης των αποφάσεων των πολιτών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος ανήλθαν στην κορυφή της επικαιρότητας, αναζητώντας άμεσες δράσεις και λύσεις. Έτσι, όταν πρόκειται να λάβουμε κάποια απόφαση που καθορίζει τις επόμενες κινήσεις της ζωής μας, σκεφτόμαστε τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στο ερώτημα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεων που λαμβάνετε για τη ζωή σας;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους απάντησαν μέσω των κοινωνικών δικτύων του CNN Greece αλλά και της ιστοσελίδας του Act for Earth, κανείς δεν επέλεξε την απάντηση «Σπάνια ή ποτέ». Αντίθετα, τα ποσοστά που συγκέντρωσε κάθε μία από τις προτεινόμενες απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεων που λαμβάνετε για τη ζωή σας;

- Πολύ συχνά 28,2%

- Αρκετά συχνά 41%

- Σπάνια ή ποτέ 0%

- Προσπαθώ να το λαμβάνω υπόψιν μου, αλλά δεν είναι κύριος παράγοντας 30,8%.

Ακόμα και οι πιο διστακτικοί ως προς τις απαντήσεις τους, απάντησαν ότι προσπαθούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις συνέπειες των πράξεών τους στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει, προφανώς, πως σήμερα τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος δεν αφορούν μια μειοψηφία, αλλά το κοινωνικό σύνολο εν γένει. Το περιβάλλον και η προστασία του πλανήτη μας γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας, κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απαιτούμενη πρόοδο για να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξει η κατάσταση και να πραγματοποιηθεί η ζητούμενη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα:

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών πρέπει να σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα;

- Ναι, επιλέγω αντικείμενα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το εξηγώ

- Όχι, τα παιδιά διαλέγουν ό,τι θέλουν

- Θα ήθελα, αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ ειδικά με αυτό

- Δεν το επιδιώκω, αλλά είναι καλή αφορμή, εφόσον προκύψει

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).