ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναζητώντας «ηθικές» τροφές για τη σωτηρία του πλανήτη

Αναζητώντας «ηθικές» τροφές για τη σωτηρία του πλανήτη

Το ζήτημα της τροφής θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας κοινότητας ως το «κλειδί» για τη σωτηρία του πλανήτη, κυρίως λόγω της ουσιαστικής μεταβολής που μπορεί να επιφέρει η αλλαγή αυτή στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ως γνωστόν, η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, επομένως, μόνο μια δραστική αλλαγή σε αυτή θα μπορούσε να την περιορίσει – κάτι που είναι απαραίτητο ακόμα και για τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη. Τα τρόφιμα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση και όλα τα ενδιάμεσα στάδια, δηλαδή την επεξεργασία και τη διανομή τους, υπολογίζεται πως «ευθύνονται» για την παραγωγή του 1/3 των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν η ανθρωπότητα στο σύνολό της – ή έστω, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της – αποφάσιζε να αλλάξει σημαντικά τις διατροφικές της συνήθειες, τότε οι εκπομπές αερίων θα περιορίζονταν αισθητά και αυτό θα ήταν μια κίνηση με ουσιαστικό αντίκτυπο στην προσπάθεια περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στη Γη.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με την καλύτερη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και με τη μετάβαση σε φυτική διατροφή, τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως 8 γιγατόνους κάθε χρόνο.

Με τον όρο «ηθική τροφή», εννοούμε τα προϊόντα διατροφής που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και αυτά σίγουρα δεν είναι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, αλλά και τα προϊόντα εντατικής καλλιέργειας, όπως τα σιτηρά.

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, για διάφορους λόγους, εκ των οποίων ο υπερκαταναλωτισμός είναι μόνο μία πτυχή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το παγκόσμιο κόστος από τη σπατάλη τροφίμων – το Food Waste, όπως συνηθίζεται να λέγεται – φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάριο. Την ίδια ώρα, περίπου 690 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά και υποσιτίζονται. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα και επομένως θα προκύψει σύντομα η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερης τροφής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη.

Μία από τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι πως όλο και μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού θα στραφεί στην κατανάλωση εντόμων ως βασικό στοιχείο διατροφής. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Mόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την εμπορευματοποίηση του κίτρινου σκουλικιού στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση και η απόφαση θεωρείται ορόσημο.

Μία άλλη πρόβλεψη όμως κάνει λόγο για την παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας 3D εκτυπώσεων. Ήδη επιστημονικά πειράματα και μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μπιλ Γκέιτς έχουν επενδύσει σε αυτούς τους τομείς.