Ζερεφός: Το κόστος της κλιματικής κρίσης μπορεί να φτάσει τα 700 δισ. ευρώ
Για την κλιματική φάση που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε όλο και συχνότερα, για τη Διάσκεψη της Γλασκώβης και την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει και την Ελλάδα αυτόν τον χειμώνα, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός.
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο καθηγητής εστίασε στο «ορόσημο» του καύσωνα του 1987 ως την απαρχή των φαινομένων κλιματικής αποσταθεροποίησης για τη χώρα μας, σημειώνοντας πως ήταν ο πρώτος καύσωνας που διήρκεσε περισσότερες από 2-3 ημέρες, προκαλώντας, μάλιστα, χιλιάδες θανάτους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ιδίως. Έκτοτε, προσθέτει ο κύριος Ζερεφός, ζήσαμε τους μεγάλους καύσωνες του 2007 και του 2021, του φετινού καλοκαιριού, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπώρησαν επί δέκα ημέρες ολόκληρη τη χώρα, με ολέθρια αποτελέσματα για τις πυρκαγιές που ακολούθησαν. Όσον αφορά στο φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Ζερεφός επισημαίνει πως πλέον είναι και πιο έντονο αλλά και πως οι φωτιές πλέον ανεβαίνουν σε υψόμετρο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, το 2007.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε επίσης στη Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή, στην διεξαγωγή της οποίας έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο, εξηγώντας πως το κόστος της μπορεί να φτάσει τα 700 δισ. ευρώ, εάν δεν δράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και κοστίζουν πλέον πολύ περισσότερο.
Ο καθηγητής αναλύει το μεγαλεπήβολο σχέδιο μετατροπής του κεντρικού νεοκλασικού κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών σε ενεργειακά ουδέτερο κτήριο, το οποίο έθεσε ο ίδιος σε εφαρμογή μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας και το οποίο ελπίζει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτελέσει σύμβολο στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης.
Σχετικά με την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γλασκώβη, ο καθηγητής δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβασή της, επισημαίνοντάς ωστόσο πως παρόλο που, πράγματι, από τις πρώτες ημέρες διαφάνηκε μια διάθεση δράσης, αυτή μετριάζεται από λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Ως παράδειγμα, αναφέρει την απόφαση περί αποψίλωσης των δασών, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σημαντική, καταγγέλλοντας ωστόσο πως η εφαρμογή της θα καθυστερήσει μέχρι το 2030 – σε εννιά χρόνια από σήμερα.
Τέλος, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης, ο κ. Ζερεφός απορρίπτει τις κατηγορίες πως η Ελλάδα «βιάστηκε» με την απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας πως, αντίθετα, «η Ελλάδα διδάσκει τον πλανήτη», καθώς αν και μικρή χώρα, βγήκε μπροστά στο θέμα αυτό. Ο καθηγητής άλλωστε τονίζει με κάθε τρόπο πως η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - «είναι σαν να έχουμε δύο ήλιους το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ώστε να επιτύχει την ενεργειακή της αυτονομία και να μην επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες: «Η ενεργειακή κρίση δεν θα μας άγγιζε αν είχαμε αξιοποιήσει τις ΑΠΕ», τονίζει εν κατακλείδι.
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού στο Act for Earth του CNN Greece: