ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαρία Καμμά: Στόχος μας είναι η πολιτεία να μετατρέψει την Τήλο σε υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας

Η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά - Αλιφέρη, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece για τους τρόπους με τους οποίους το ακριτικό αυτό νησί, κατάφερε να γίνει το πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας και με ευρωπαϊκή... βούλα. 

Η κυρία Καμμά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς κατάφερε η Τήλος τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στη μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Άλλωστε όπως εξηγεί η ίδια, «το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα!».

Μιλώντας για τον πρώτο υβριδικό σταθμό που λειουργεί στο νησί, ανέφερε πως η Τήλος αποτελεί ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με την Δήμαρχο Τήλου, Μαρία Καμμά - Αλιφέρη

H Τήλος, μέσω του Tilos project, που φιλοξενήθηκε ακόμα και σε ρεπορτάζ του BBC, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων το τρίτο βραβείο του European Research and Innovation Days υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί την τέταρτη διάκριση για το νησί συνολικά σε αυτό τον τομέα, η οποία συνοδεύεται από χρηματική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ για τον δήμο Τήλου. Πώς θα λέγατε ότι οδηγηθήκατε σε αυτή τη διάκριση; Ποιος ήταν ο δικός σας «πράσινος δρόμος»;

Η κοινωνία της Τήλου διεκδικεί να ανήκει σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου, που σκοπός της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διεκδικούμε επίσης να κατατασσόμαστε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων, που χαίρεται μόνο όταν συμβάλει στην ευτυχία των άλλων. Η ευτυχία και η ευημερία του ανθρώπου δεν μπορούν παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα υγιές φυσικό περιβάλλον γιατί το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα! Η δημοτική αρχή του νησιού μας τα τελευταία 30 χρόνια, έχει αναπτύξει μια έντονη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική με πρώτη πράξη την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού, την ένταξη ολόκληρου του νησιού και των βραχονησίδων του στο δίκτυο Natura 2000 και επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών μας να είναι η διεθνής αναγνώριση αυτής της μικρής κουκίδας της χώρας μας , ως το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου με το Tilos Project. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος στο έργο αυτό ήταν το ΠΑ.Δ.Α. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) που με τις γνώσεις των καταξιωμένων στελεχών του, σχεδιάστηκε αυτό το εγχείρημα, το ερευνητικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος Eunice που διέθεσε τα ιδιωτικά κεφάλαια. Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, των περίπου 500 μονίμων κατοίκων, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στη μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Το έργο παραγωγής, αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της Τήλου, ανέβασε για τέταρτη φορά την Τήλο και την Ελλάδα στο βάθρο των ευρωπαϊκών διακρίσεων ενεργειακής μετάβασης και καινοτομίας. Μετά από τα βραβεία του Ενεργειακού Νησιού και του Βραβείου των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2018, το βραβείο στο διαγωνισμό της κατηγορία «Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων» το 2019, ήρθε ακόμη μια ξεχωριστή διάκριση να επιβραβεύει το μεγάλο μας αυτό εγχείρημα. Το βραβείο αυτό, του Υπεύθυνου Νησιού 2020 - RESPonsible Island!

Μέσω του υβριδικού σταθμού παραγωγής του νησιού έχει εξασφαλιστεί 80-85% ενεργειακή αυτονομία. Τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί ο υβριδικός σταθμός;

Το «TILOS Project» είναι ο πρώτος στην Ευρώπη υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό πάρκο 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μέχρι και για 1,5 ημέρα. Εκτιμάται ότι συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο καλύπτει το 80 - 85 % των αναγκών του νησιού, ενώ υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και υπάρχει περίσσεια ενέργεια η οποία διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαϊκού σταθμού στην Κω έχει μειωθεί κατά 1200 μεγαβατώρες ετησίως, περιορίζοντας αντίστοιχα την κατανάλωση μαζούτ κατά 220 τόνους το χρόνο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλάζουν τα ποσοστά ενεργειακής αυτονομίας από τη χειμερινή στη θερινή περίοδο, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αυξάνονται κατά πολύ; Και εάν ναι πώς αντιμετωπίζεται αυτό το γεγονός;

Κατά τη θερινή περίοδο, οι κάτοικοι του νησιού αυξάνονται άρα και οι ανάγκες σε ζήτηση ενέργειας. Το γεγονός αυτό όμως αντιμετωπίζεται από το εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ στην Κω με το οποίο το νησί μας είναι διασυνδεδεμένο με το υποβρύχιο καλώδιο που μεταφέρει από και προς αυτό την ενέργεια.

Γνωρίζετε εάν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλα ελληνικά νησιά να μιμηθούν το μοντέλο της Τήλου, για να λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα;

Σαφώς. Εδώ και χρόνια τα ελληνικά νησιά προσπαθούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινωνίες τους και όχι μόνο... Η πολυδιαφημιζόμενη και σπουδαία θα έλεγα, πρωτοβουλία GReco islands σε πολύ μεγάλο βαθμό, αξιοποιεί την εμπειρία και τα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα από πιλοτικά έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται σε μεμονωμένα νησιά και κυρίως αυτό της Τήλου. Τα νησιά μας και ιδιαίτερα οι κοινωνίες των πιο μικρών νησιών μας, θέλουν να είναι συμμέτοχοι στην πράσινη μετάβαση και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση! Τα νησιά μας μπορούν και θέλουν να αναδείξουν πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν στην προσπάθεια που έχει τεθεί, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα οδηγώντας τα προς την κλιματική ουδετερότητα με παράλληλη τόνωση των τοπικών οικονομιών, της αειφόρου ανάπτυξης και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πώς δέχονται οι κάτοικοι της Τήλου το γεγονός πως το ακριτικό νησί τους, ανέβηκε στο «βάθρο» των νικητών του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού της Κομισιόν «Responsible Island», χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο προς αυτή την «πράσινη» κατεύθυνση;

Οι κάτοικοι της Τήλου με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό βλέπουν το νησί τους να κατακτά το ένα μετά το άλλο, τα ευρωπαϊκά βραβεία, να υπάρχει διεθνής αναγνώριση για το μεγάλο επίτευγμα του μικρού νησιού τους, με ικανοποίηση βλέπουν αύξηση της επισκεψιμότητας του τόπου τους όμως περιμένουν και από την ελληνική πολιτεία να συμβάλλει στη συνέχεια στον καινούριο σχεδιασμό που έχουν για το νησί τους μετατρέποντας το σε υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης