Κλιματική αλλαγή - Βενετία: Επιδεινώνονται τα εκτός εποχής πλημμυρικά φαινόμενα
Αφού η Βενετία υπέστη τη δεύτερη χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία της τον Νοέμβριο του 2019, πλημμύρισε ακόμα τέσσερις φορές μέσα σε έξι εβδομάδες, συγκλονίζοντας τους Βενετούς και προκαλώντας φόβους για τον επιδεινωμένο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Η επανειλημμένη εισβολή νερού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το καλοκαίρι που πέρασε, είναι μια υπενθύμιση ότι η απειλή δεν έχει υποχωρήσει.
«Μπορώ μόνο να πω ότι τον Αύγουστο, έναν μήνα που αυτό δεν συνέβαινε ποτέ, είχαμε παλίρροιες ενός μέτρου, πέντε φορές»., δήλωσε ο επικεφαλής επιστάτης του Αγίου Μάρκου, Κάρλο Αλμπέρτο Τεσέριν, στο Associated Press.
Η μοναδική τοπογραφία της Βενετίας, που είναι δομημένη σε σωρούς κορμών ανάμεσα σε κανάλια, την έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει τη συχνότητα των υψηλών παλίρροιων που πλημμυρίζουν την ιταλική λιμνοθάλασσα 1.600 ετών, η οποία επίσης βυθίζεται σταδιακά.
Είναι η μοίρα των παράκτιων πόλεων όπως η Βενετία τις οποίες μελετούν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και που θα ασχοληθούν οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στο κλιματικό συνέδριο του ΟΗΕ που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.
Το χειρότερο σενάριο για τη Βενετία σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα είναι ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών.
Πρόκειται για 50% υψηλότερο από τον χειρότερο παγκόσμιο μέσο όρο της ανόδου της θάλασσας των 80 εκατοστών που προβλέπεται από την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αλληλεπίδραση των καναλιών και της αρχιτεκτονικής της πόλης, του φυσικού οικοτόπου και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, την έχει καταστήσει επίσης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για την εξαιρετική παγκόσμια αξία της, μια ονομασία που τέθηκε σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων του υπερτουρισμού και της κίνησης στους δρόμους της.
Η Βενετία Ξέφυγε από τη λίστα των απειλούμενων περιοχών, αφού η Ιταλία απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια να διέρχονται από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου, αλλά ο κώδωνας του κινδύνου εξακολουθεί να κρούει.
Στο χαμηλότερο σημείο της Βενετίας, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου προσφέρει μια μοναδική θέση για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της ανόδου της θάλασσας στην πόλη. Η εξωτερική πλατεία πλημμυρίζει στα 80 εκατοστά και το νερό περνά τον νάρθηκα μέσα στην εκκλησία στα 88 εκατοστά, το οποίο έχει ενισχυθεί από τις προηγούμενες πλημμύρες.
«Οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται από την πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2019. Επομένως, έχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτούς τους μήνες, οι πλημμύρες δεν είναι πλέον περιστασιακό φαινόμενο.