Η καταπολέμηση του φαινομένου θερμοκηπίου θα απογειώσει τη χρήση οχημάτων μηδενικών εκπομπών
Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσουν σε «απογείωση» της χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, της τάξης του 30% όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ως το 2030, και της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, δηλαδή στα τριπλά επίπεδα από τα σημερινά, σύμφωνα με έκθεση πρόβλεψης για την πολιτική, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ταχείες αλλαγές στα συστήματα χρήσης τροφίμων και γης θα παίξουν επίσης «κρίσιμο ρόλο», επισημαίνεται παράλληλα στην έκθεση αυτή που συνέταξε ο υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ φορέας βιώσιμης επένδυσης Principles for Responsible Investment (PRI, Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση).
Βάσει του «Σεναρίου Προβλεπόμενης Πολιτικής» του φορέα αυτού, που θεωρείται ως το πιο πιθανό, η έκθεση προβλέπει «εντυπωσιακές» και «σαρωτικές» αλλαγές στην πολιτική μεταξύ του σήμερα και του 2025 στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τους τομείς τροφίμων.
Μια τέτοια επιτάχυνση των πολιτικών θα καταστήσει δυνατό να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο ο παγκόσμιος στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι υψηλότερο επίπεδο από τον 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι κάτι το ανέφικτο χωρίς περισσότερη γρήγορη δράση, επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στην Γλασκώβη στη Σκωτία.
Αντλώντας πληροφορίες από περισσότερους από 200 ειδικούς παγκοσμίως όσον αφορά την χάραξη πολιτικής, η έκθεση από την ομάδα προβλέψεων για το κλίμα του PRI, Inevitable Policy Response (Αναπόφευκτη Πολιτική Ανταπόκριση), αναλύει την πιθανή κατεύθυνση που θα πάρουν τα ταξίδια τα ερχόμενα χρόνια, με στόχο την ενημέρωση των επενδυτικών πρακτικών των επενδυτών που διαχειρίζονται 120 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Μεταξύ των στρατηγικών εταίρων που μετέχουν στον PRI είναι οι BlackRock, Goldman Sachs Asset Management και Nuveen.
«Η BlackRock πιστεύει ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος και η αποτίμηση ότι ο κλιματικός κίνδυνος βρίσκεται καθ'οδόν προς τον μηδενικό απαιτεί αξιόπιστα σενάρια που να περιγράφουν όχι μόνον τι είναι δυνατό, αλλά τι είναι πιθανό», σημειώνει η Άσλεϊ Σούλτεν, επικεφαλής Επενδύσεων ESG στους κόλπους του Global Fixed Income στην BlackRock.
«Οι λεπτομερείς προβλέψεις για την χάραξη πολιτικής σε αυτήν τη δουλειά βοηθούν την αγορά να συλλάβει τις σημαντικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στα συστήματα ενέργειας και γης σε όλον τον κόσμο αν συντελεστεί η προβλεπόμενη επιτάχυνση της κλιματικής πολιτικής», προσθέτει.
Περιγράφοντας τι χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα του 1,5 βαθμού Κελσίου, η έκθεση σημειώνει στο «Σενάριο Απαιτούμενης Πολιτικής» ότι ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει την αποψίλωση των δασών, ιδανικά ως το 2025, να σταματήσει τελείως την ανεξέλεγκτη καύση άνθρακα ως το 2035 και να καταργήσει σταδιακά τα νέα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα σχεδόν σε όλες τις αγορές ως το 2040, ενώ θα επιτυγχάνεται η χρήση 100% καθαρής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2045.
Το κενό ανάμεσα στο προβλεπόμενο και το απαιτούμενο σενάριο σημαίνει ότι «εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις που δεσμεύονται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ως το 2050 θα πρέπει να επιταχύνουν τώρα τις προσπάθειές τους περισσότερο από ποτέ», υπογράμμισε ο Άλεξ Μπέρνχαρντ, επικεφαλής παγκοσμίως Έρευνας Βιωσιμότητας, στην BNP Paribas Asset Management.
«Αυτό είναι το βασικό μήνυμα προς την COP26», σημείωσε.