Θωμάς Αράπης: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φροντίζει περί τις 70 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες ετησίως
Για τις θαλάσσιες χελώνες που ωοτοκούν στη χώρα μας μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, κ. Θωμάς Αράπης.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δηλώνει το «παρών» στην προστασία των θαλάσσιων χελώνων στις περιοχές της πατρίδας μας από το 1983, περνώντας από όλα τα στάδια παρατήρησης της παρουσίας τους στις ελληνικές ακτές, όπου επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους και όπου τα μικρά χελωνάκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή. Διηγούμενος την ιστορία του συλλόγου, ο κ. Αράπης στέκεται στις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης περιοχών όπως η Ζάκυνθος, στη ζωή της χελώνας, ενώ επισημαίνει πως πλέον, σε μεγάλο βαθμό, οι Έλληνες είμαστε ενημερωμένοι για όσα χρειάζεται να γίνονται ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία των ζώων στις ακτές που ωοτοκούν.
Εν τούτοις, ο άνθρωπος παραμένει η μεγάλη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα – που είναι είτε Καρέττα είτε πράσινες θαλάσσιες χελώνες – και αυτό φαίνεται στα μεγάλα ποσοστά τραυματισμένων ζώων που συνεχίζουν να φτάνουν αμείωτα στον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες, η μεταφορά μικροπλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές για την επιβίωσή τους, όπως και για πολλά άλλα θαλάσσια είδη», τονίζει ο κ. Αράπης και συνεχίζει:
«Η μεγαλύτερη απειλή σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα φαίνεται ότι είναι η τυχαία σύλληψη και θανάτωση από αλιευτικά εργαλεία. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι περίπου 9.700 χελώνες πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά́ εργαλεία κάθε χρόνο. Δεν είναι γνωστό συνολικά το πόσες από αυτές πεθαίνουν, όμως σε ότι αφορά την μικρή παράκτια αλιεία, η θνησιμότητα από εμπλοκή στα αλιευτικά εργαλεία μπορεί να φτάσει και το 80% των περιπτώσεων τυχαίας σύλληψης».
Η μόλυνση των θαλασσών, ιδίως από πλαστικά, είναι επίσης τεράστιος κίνδυνος για τις χελώνες: «Τα πλαστικά είναι μοιραία για τα ζώα αυτά. Έχει αποδειχτεί ότι το γαστρεντερικό σύστημα των χελωνών δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό και οι χελώνες που τα έχουν φάει οδηγούνται σε αργό θάνατο. Κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε όλες τις νεκροψίες χελωνών που έγιναν το 2018 στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ανάμεσα στις 700 αναφορές εκβρασμών νεκρών χελωνών που έφτασαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020, έχουν επίσης καταγραφεί́ και χελώνες νεκρές λόγω εμπλοκής σε πλαστικά́ απορρίμματα», αναφέρει ο κ. Αράπης.
Το μήνυμά του ωστόσο είναι αισιόδοξο, όσον αφορά στην ανταπόκριση των πολιτών: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Ελλάδα συμμετέχουν σαν εθελοντές στις δράσεις μας στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Επίσης αυξάνονται σταθερά τα τηλεφωνήματα και οι αναφορές για σποραδικές φωλιές, τραυματισμένες χελώνες και εκθαλασσώσεις νεκρών χελωνών. Από το 1985 ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο σε όλη την Ελλάδα με παρουσιάσεις σε μαθητές και διακίνηση φορητών εκπαιδευτικών πακέτων στα σχολεία. Έτσι για αρκετές γενιές η Καρέττα έγινε το γνωστότερο από τα άγρια ζώα της πατρίδας μας και το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν κράτησης, σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς και ομάδες σπουδαστών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε Ελληνικά και Αγγλικά», δηλώνει και προσθέτει πως εφόσον κάποιος εντοπίσει χελώνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα, «θα πρέπει να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 210 8944444 ή στο 6941511511 που λειτουργεί 24ωρες/7ημέρες την εβδομάδα. Άμεσες οδηγίες υπάρχουν επίσης στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr και σε βίντεο στο You Tube».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κυρίου Θωμά Αράπη στο act for Earth του CNN Greece:
- Θα θέλαμε, αρχικά, να μας εξηγήσετε με τι ασχολείται ο ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και να μας διηγηθείτε την ιστορία του, πώς ιδρύθηκε και με ποια αφορμή;
Η ιστορία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα αρχίζει το καλοκαίρι του 1977, όταν ο Δημήτρης Μαργαριτούλης και η Άννα, με τα παιδιά τους, παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο, κάνοντας διακοπές στη Ζάκυνθο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα, προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών, ευαισθητοποίηση του κοινού και περιβαλλοντική αγωγή των μαθητών.
Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης έκανε την πρώτη επιστημονική δημοσίευση για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του κόλπου Λαγανά Ζακύνθου το 1980. Την επόμενη χρονιά με τους πρώτους «χελωνάδες» εντόπισαν σημαντική ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών και στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Νέες περιοχές ωοτοκίας εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1980 στον Λακωνικό και αργότερα στην Κρήτη και άρχισε η παρακολούθηση της ωοτοκίας και οι δράσεις προστασίας και ενημέρωσης στις σημαντικότερες περιοχές. Το 1994 δημιουργήθηκε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών που εντοπίζονταν από πολλούς συμπολίτες μας σε διάφορες ακτές της χώρας. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, οργανώθηκαν όλα τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ όπως είναι γνωστά σήμερα.
Η ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ έγινε από ομάδα εθελοντών ερευνητών που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη και της Άννας. Οι πρώτες συμμετοχές εθελοντών από όλο τον κόσμο στα προγράμματα καταγραφής, προστασίας και ενημέρωσης του κοινού σε Ζάκυνθο και Κυπαρισσιακό κόλπο έγιναν το 1986. Μέχρι και σήμερα οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κάθε χρόνο στα προγράμματα για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης. Η συμμετοχή των μελών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις λοιπές Επιτροπές και ομάδες εργασίας γίνεται επίσης χωρίς αμοιβή.
Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Συλλόγου είχε ο συνδυασμός της μελέτης και της καταγραφής της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών με τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη δεκαετία του 1980 τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος βρέθηκαν για πρώτη φορά σε περίοπτη θέση δημοσιότητας στην Ελλάδα. Πολύ γρήγορα συνεργαστήκαμε με επιστήμονες που ασχολούνταν με τις θαλάσσιες χελώνες σε όλο τον κόσμο, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, και αναπτύχθηκε η τεχνογνωσία που εφαρμόζουμε στις δράσεις μας.
Την περίοδο αυτή άρχιζε η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού παγκοσμίως και εμφανίστηκαν οι απειλές της δόμησης και της τουριστικής ανάπτυξης στις παραλίες ωοτοκίας της Μεσογείου. Ήταν φανερό ότι η τουριστική περίοδος στη μεσόγειο συμπίπτει ακριβώς με τον κύκλο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, από το Μάιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τουρίστες και χελώνες χρειάζονται πρόσβαση την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο στις συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες στη Ζάκυνθο, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Νότια Πελοπόννησο, τη Βόρεια και νότια Κρήτη, που σε μήκος, συνολικά φτάνουν τα 75χλμ.
Οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης τη δεκαετία του 1980 διαφάνηκαν άμεσα στη Ζάκυνθο, όπου σημειώθηκε ραγδαία αύξηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στις ναυλωμένες πτήσεις και στον αριθμό επισκεπτών. Στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου του Λαγανά τα έπιπλα θαλάσσης άρχισαν να καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο για τις χελώνες και τις φωλιές τους πάνω στις παραλίες. Παρατηρήθηκε ότι τα φώτα από τα παραλιακά μαγαζιά, ο θόρυβος από τη μουσική, η παρουσία ανθρώπων τη νύχτα στις παραλίες αποτρέπουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Τα φώτα στις παραλίες τη νύχτα αποπροσανατολίζουν τα μικρά χελωνάκια που πεθαίνουν χωρίς να φτάσουν στη θάλασσα. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η συμπίεση της άμμου από τροχοφόρα οχήματα, η απομάκρυνση φυκιών και σκουπιδιών από τις παραλίες με βαρέα μηχανήματα, η καταστροφή αμμοθινών από αμμοληψίες, φυτεύσεις δέντρων και διανοίξεις δρόμων έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσικοχημικής σύστασης της άμμου στην παραλία και τη μείωση του αριθμού και της επιτυχίας των φωλιών.
Για τη λήψη μέτρων προστασίας στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου ενεργοποιήθηκε μαζί με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας, καθώς και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το 1985 άρχισε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής του Συλλόγου στα σχολεία της Ζακύνθου. Ακολούθησε το πρόγραμμα ενημέρωσης επισκεπτών στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά.
Μέσα σε μία 20ετία από την πρώτη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (1980) για την ανάγκη προστασίας των παραλιών ωοτοκίας στη Ζάκυνθο ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (1999), το πρώτο θαλάσσιο Πάρκο στην Ελλάδα. Στην επόμενη 20ετία το δίκτυο Natura 2000 άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου χαρακτηρίστηκε «Περιοχή Προστασίας της φύσης» το 2018.
Η μεθοδική δουλειά, η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον των πρώτων «χελωνάδων», χάραξαν το δρόμο του εθελοντισμού και ανέδειξαν την Καρέττα σε σύμβολο για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, οργανώνοντας την σχετική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της IUCN.
- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές θάλασσες αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες; Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για το είδος τους;
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα. Οι θηλυκές Καρέττα που ωοτοκούν στην Ελλάδα, διαβιούν στα πεδία διατροφής που βρίσκονται κυρίως στον Κόλπο του Γκαμπές (Βόρεια Αφρική) και στη Βόρεια Αδριατική, και κάθε 2-3 χρόνια μεταναστεύουν στις περιοχές ωοτοκίας για να αφήσουν τα αυγά τους.
Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε κατά κανόνα την Καρέττα (Caretta caretta) που ωοτοκεί στις παραλίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Τυνησίας, της Λιβύης και την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) που ωοτοκεί στο πιο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, κυρίως στην Κύπρο και την Τουρκία.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες, η μεταφορά μικροπλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές για την επιβίωσή τους, όπως και για πολλά άλλα θαλάσσια είδη.
Η μεγαλύτερη απειλή σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα φαίνεται ότι είναι η τυχαία σύλληψη και θανάτωση από αλιευτικά εργαλεία. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι περίπου 9.700 χελώνες πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά́ εργαλεία κάθε χρόνο. Δεν είναι γνωστό συνολικά το πόσες από αυτές πεθαίνουν, όμως σε ότι αφορά την μικρή παράκτια αλιεία, η θνησιμότητα από εμπλοκή στα αλιευτικά εργαλεία μπορεί να φτάσει και το 80% των περιπτώσεων τυχαίας σύλληψης.
Όμως και η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά είναι μοιραία για τα ζώα αυτά. Έχει αποδειχτεί ότι το γαστρεντερικό σύστημα των χελωνών δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό και οι χελώνες που τα έχουν φάει οδηγούνται σε αργό θάνατο. Κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε όλες τις νεκροψίες χελωνών που έγιναν το 2018 στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ανάμεσα στις 700 αναφορές εκβρασμών νεκρών χελωνών που έφτασαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020, έχουν επίσης καταγραφεί́ και χελώνες νεκρές λόγω εμπλοκής σε πλαστικά́ απορρίμματα.
Η κλιματική αλλαγή επηρρεάζει τις θαλάσσιες χελώνες γιατί προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Στενές παραλίες ωοτοκίας ίσως χαθούν κάτω από το νερό. Επίσης θα αλλοιωθούν οι θερμοκρασίες της άμμου, επηρεάζοντας το φύλο των μικρών που εκκολάπτονται.
- Ποιες κινήσεις εκτιμάτε ότι απαιτείται να γίνουν άμεσα εκ μέρους της πολιτείας για να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής των χελωνών και τη βιωσιμότητά τους;
Σε όλες τις περιοχές σημαντικής ωοτοκίας της Καρέττα σήμερα ισχύουν ειδικά ή γενικά μέτρα προστασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ειδικά όταν περιλαμβάνονται στον χαρακτηρισμό μία προστατευόμενης περιοχής, όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και η Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου. Σε όλες τις άλλες περιοχές ωοτοκίας ισχύουν γενικά μέτρα που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης, τη μείωση της έντασης ή και το κλείσιμο των φώτων τις νυχτερινές ώρες.
Η δυσκολία έγκειται στην φύλαξη και την επόπτευση της τήρησης των μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις περιοχές σημαντικής ωοτοκίας σημειώνεται κάθε χρόνο παραβατικότητα. Σ’ αυτό ελπίζουμε να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που ιδρύθηκε το 2020.
Σε ότι αφορά τις απειλές στη θάλασσα, υπάρχουν αρκετά να γίνουν ώστε να διαμορφωθούν δράσεις για την αποτελεσματική λήψη μέτρων. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συμπληρωθούν κενά στην γνώση και την προστασία τους.
- Ποια είναι η ανταπόκριση που έχει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το κοινό και ειδικά τους μαθητές;
Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Ελλάδα συμμετέχουν σαν εθελοντές στις δράσεις μας στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Επίσης αυξάνονται σταθερά τα τηλεφωνήματα και οι αναφορές για σποραδικές φωλιές, τραυματισμένες χελώνες και εκθαλασσώσεις νεκρών χελωνών.
Από το 1985 ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο σε όλη την Ελλάδα με παρουσιάσεις σε μαθητές και διακίνηση φορητών εκπαιδευτικών πακέτων στα σχολεία. Έτσι για αρκετές γενιές η Καρέττα έγινε το γνωστότερο από τα άγρια ζώα της πατρίδας μας και το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.
Τα παιδιά και οι δάσκαλοι αγαπούν πολύ τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής παρακολουθούν περίπου 10.000 μαθητές κάθε χρόνο.
Ακόμη και τη δύσκολη σχολική χρονιά 2020-2021 υποδεχτήκαμε στο Κέντρο Διάσωσης 166 σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων που συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τη Διαδικτυακή Επίσκεψη. Επίσης είχαμε τη χαρά να διοργανώσουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεμονωμένους διαγωνισμούς καλλιτεχνικής έκφρασης και αφήγησης σχετικά με τις χελώνες και να φιλοξενήσουμε τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας από μαθητές.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν κράτησης, σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς και ομάδες σπουδαστών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε Ελληνικά και Αγγλικά.
- Τι μπορεί να κάνει όποιος εντοπίσει χελώνα στη θάλασσα που να αντιμετωπίζει πρόβλημα;
Θα πρέπει να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 210 8944444 ή στο 6941511511 που λειτουργεί 24ωρες/7ημέρες την εβδομάδα. Άμεσες οδηγίες υπάρχουν επίσης στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr και σε βίντεο στο You Tube.
- Ποιες δράσεις προετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον και πώς μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται;
Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής υπάρχουν δυνατότητες εθελοντισμού για κατοίκους της Αττικής όλο το χρόνο. Εκεί φθάνουν κατά μέσο όρο 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, κατά κύριο λόγο Καρέττα αλλά και μερικές πράσινες χελώνες. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές έρχεται με σκόπιμο τραύμα στο κεφάλι ή το καβούκι από ανθρώπους. Άλλες υποφέρουν από φυσικά αίτια, όπως πνευμονίες και σοκ από το ψύχος. Το τρίτο συχνότερο αίτιο εισαγωγής είναι ο τραυματισμός από κατάποση αγκιστριών και εγκλωβισμό σε δίχτυα. Υπάρχουν επίσης ζώα που τραυματίστηκαν από προσκρούσεις σε σκάφη.
Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Διάσωσης είναι σε θέση να απελευθερώσει υγιή τα ζώα που υποφέρουν από φυσικά αίτια, όμως δυστυχώς χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία στα ζώα που έχουν υποστεί σκόπιμους τραυματισμούς από ανθρώπους ή έχουν συγκρουστεί με σκάφη.
Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κάποιος είναι στην περίθαλψη των ζώων, στην συντήρηση των υποδομών, στην υποδοχή και ενημέρωση του κοινού. Επίσης, εθελοντές θα μπορούν να πλαισιώσουν και το πρόγραμμα υποδοχής σχολείων με διαδικτυακή ή φυσική επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης θα αρχίσει σε λίγες ημέρες.
Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο οι εθελοντές μας βρίσκονται στις παραλίες ωοτοκίας. Η σχετική εκπαίδευση των εθελοντών γίνεται από έμπειρους συνεργάτες και μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ. Στις δράσεις μας γίνονται δεκτοί και φοιτητές/ σπουδαστές για πρακτική άσκηση.
Πληροφορίες θα βρει κάποιος στην ιστοσελίδα μας και ανακοινώσεις γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και Instagram.
- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό αναφορικά με τη ζωή της χελώνας στη χώρα μας;
Είτε ζούμε στις μεγάλες πόλεις, είτε στην ύπαιθρο, η προστασία της φύσης και του τοπίου είναι σημαντική για τη ζωή μας. Για να προσεγγίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται αναμφίβολα να αλλάξουμε όλοι μας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και κάνουμε διακοπές. Μέσα σ’ αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι κάτοικοι του πλανήτη.
Η Ελλάδα φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από το 50% των φωλιών του είδους Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Κι αυτό συμβαίνει σε περίπου 75 χλμ. Ελληνικής ακτογραμμής σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Η πρόκληση για μας είναι να προστατευθούν αυτοί οι τόποι, που παραμένουν φυσικοί βιότοποι και στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο και πολλοί άλλοι οργανισμοί.
Το μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί» και παραμένει ίδιο από το 1983.
ΘΩΜΑΣ ΑΡΑΠΗΣ
Προέδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ