Επικεφαλής ΟΗΕ για το κλίμα: Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από την κλιματική αλλαγή
Η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα προέτρεψε τις κυβερνήσεις τη Δευτέρα να σταματήσουν τις τακτικές τους για «αναβολή και καθυστέρηση» και, αντίθετα, να υιοθετήσουν γρήγορα, ευρέως διαδεδομένα μέτρα για τον περιορισμό και την προσαρμογή στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εν μέσω μιας εποχής ακραίων καιρικών φαινομένων και νέων ρεκόρ θερμοκρασίας, η Πατρίτσια Εσπινόζα προειδοποίησε ότι κανένα κράτος δεν είναι ασφαλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το Associated Press επισημαίνει ότι η Ελλάδα δημιούργησε τη Δευτέρα ένα νέο υπουργείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης μετά το χειρότερο κύμα καύσωνα της χώρας εδώ και δεκαετίες.
«Δεν υπάρχει πλέον μια κατάσταση όπου μπορούμε να πούμε ότι αυτές είναι οι ευάλωτες χώρες και αυτές είναι οι μη ευάλωτες χώρες», είπε η αξιωματούχος.
Ενώ υπολείπονται λιγότεροι από τρεις μήνες μέχρι το φετινό ΟΗΕ Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα, η Εσπινόσα κάλεσε τις κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 να υποστηρίξουν αυτό που χαρακτήρισε «φιλόδοξες, γρήγορες, διαδεδομένες, μετασχηματιστικές προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και την προετοιμασία για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του κόσμου.
«Πρέπει να δούμε ότι τα κόμματα προχωρούν πέρα από την πολιτική αναβολής και καθυστέρησης και διευρύνουν το στενό πεδίο του προσωπικού συμφέροντος», είπε.
Τα σχόλια της Εσπινόζα ήρθαν στα εγκαίνια ενός νέου πλωτού γραφείου για το Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αποκάλεσε το γραφείο «ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα», σημειώνοντας ότι το κτήριο είναι εκτός δικτύου, ουδέτερο από άνθρακα, ενεργειακά αυτάρκες και έτοιμο να προσαρμοστεί στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Τέτοιες εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας είναι δυστυχώς μακριά από τα εκατομμύρια των φτωχότερων χωρών, των οποίων οι ηγέτες έχουν ζητήσει από τις ανεπτυγμένες χώρες να πληρώσουν μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος του Κονγκό, Felix Tshisekedi, δήλωσε ότι ελπίζει ότι στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα τον Νοέμβριο τα πλούσια κράτη θα δεσμευτούν να διπλασιάσουν την υφιστάμενη δέσμευσή τους για παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ο οποίος από μόνος του εξακολουθεί να έχει έλλειψη 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, θα πρέπει επίσης να αυξήσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Τίμερμανς, του οποίου το χαρτοφυλάκιο καλύπτει περιβαλλοντικά ζητήματα.