ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον: Πώς μία περιοδεία των Massive Attack έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τη βιομηχανία

ΑP Photo

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των μουσικών φεστιβάλ και των συναυλιών προς όφελος του περιβάλλοντος επισημαίνει επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ οι καλλιτέχνες και οι μπάντες πρέπει να ξεκινήσουν να ανταλλάσσουν τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα με τρένα, τα φεστιβάλ και οι χώροι συναυλιών πρέπει να παράγουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια και τα εισιτήρια των συναυλιών να περιλαμβάνουν δωρεάν δημόσια συγκοινωνία.

Αυτές οι συστάσεις τους θεωρούν ότι θα βοηθήσουν τη μουσική βιομηχανία να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο οδικός χάρτης για τη ζωντανή μουσική βασίστηκε σε δεδομένα περιοδειών που προμηθεύτηκαν οι ερευνητές από το συγκρότημα Massive Attack.

Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν σε όλη τη βιομηχανία και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα εμπνεύσουν την ίδια αλλά και τα εκατομμύρια των θαυμαστών να ακούν μουσική με πιο βιώσιμο τρόπο.

Οι προτάσεις καλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούν οι καλλιτέχνες, τους χώρους όπου παίζουν και πώς οι θαυμαστές φτάνουν στις εκδηλώσεις:

  • Σχεδιασμός του προγράμματος των περιοδειών με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα ταξίδια και τις μεταφορές
  • Συμπερίληψη του ταξιδιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην τιμή του εισιτηρίου
  • Παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον χώρο, π.χ. ηλιακούς συλλέκτες
  • Οι χώροι συναυλιών και συναυλιών να χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια
  • Χρήση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού φωτισμού και ήχου
  • Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων για ταξίδια μεταξύ των χώρων
  • Μεγαλύτερη αξιοποίηση ποδηλάτων σε χώρους μουσικής
  • Αποφυγή πτήσεων και εξάλειψη ιδιωτικών αεροσκαφών
  • Πραγματοποίηση συναυλιών σε χώρους που αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση της ενεργειακής χρήσης του κτηρίου τους
  • Προσφορά κινήτρων στους θαυμαστές που επιλέγουν να ταξιδέψουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μουσική βιομηχανία φιλική στο περιβάλλον: Γίνεται;

Ο Robert Del Naja των Massive Attack λέει ότι τα ευρήματα δεν εκπλήσσουν επειδή οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή είναι ήδη γνωστές.

Όπως αναφέρει, η ιδέα να γίνουν οι περιοδείες «plug and play» - όπου οι καλλιτέχνες προσλαμβάνουν πράγματα όπως ηχοσυστήματα από τον χώρο αντί να φέρνουν τα δικά τους - ρουτίνα ήδη συμβαίνει, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

«Όταν εμφανιζόμαστε σε φεστιβάλ, χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό. Βγαίνουμε στην ίδια σκηνή. Τα περισσότερα από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά ίδια. Ακούγεται τρελό οι μπάντες να διασχίζουν τους ίδιους αυτοκινητόδρομους τη νύχτα με τον ίδιο εξοπλισμό με τα ίδια μεγάλα φορτηγά - είναι περιττό».

Η έκθεση αναφέρει ότι η μουσική βιομηχανία θα πρέπει να πληρώνει για να αντισταθμίσει τις εκπομπές άνθρακα όταν δεν είναι πλέον δυνατή η μείωσή τους.

Προτείνεται επίσης να διοριστεί ένας κεντρικός ανεξάρτητος φορέας που θα παρακολουθεί την πρόοδο του τομέα έναντι «σαφώς καθορισμένων μετρήσιμων στόχων».

«Αυτό είναι για να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε την πρακτική που λειτουργεί, να μάθουμε πού δεν λειτούργησαν τα πράγματα και να επιταχύνουμε πραγματικά αυτήν την αλλαγή» καταλήγει η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης