ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε άμεσο κίνδυνο λόγω κλιματικής κρίσης οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού

Σε άμεσο κίνδυνο λόγω κλιματικής κρίσης οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού
AP Photo/Michael Dwyer, File

Η υπερθέρμανση που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος στον Κόλπο του Μέιν έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός της «σωστής» φάλαινας του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic right whale) να μειωθεί κατακόρυφα δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Oceanography.

Τα τελευταία χρόνια οι φάλαινες της περιοχής αναζητούσαν την τροφή τους στον Κόλπο του Μέιν. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία το νερό εκεί θερμαίνεται ταχύτερα από το 99% των ωκεανών παγκοσμίως με αποτέλεσμα η κύρια πηγή τροφής των σωστών φαλαινών να εκμηδενίζεται.

Το αποτέλεσμα - βασισμένο σε πολυετή ανάλυση πλαγκτόν, παρατήρησης φαλαινών και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας των ωκεανών - ήταν ότι το είδος ταξιδεύει τώρα βορειοανατολικά στον Κόλπο του St Lawrence στον Καναδά για τροφή ενώ υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των θηλυκών φαλαινών που αναπαράγονται.

«Όταν δεν μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον λιπαρότητας, δεν είναι σε θέση να μείνουν έγκυες με επιτυχία, να γεννήσουν και να θηλάσουν το νεογέννητο», εξηγεί η Erin Meyer-Gutbrod, συγγραφέας της μελέτης και θαλάσσια οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με την Guardian.

Το 2009 γεννήθηκαν 39 φάλαινες, αριθμός που συνιστά ρεκόρ. Μετά το 2010 οι γεννήσεις τους μειώθηκαν σημαντικά ενώ στις αρχές του 2018 δεν σημειώθηκε καμία νέα γέννηση.

Η πρώτα χρονιά που παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φαλαινών στον Κόλπο του St Lawrence ήταν το 2015, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ψάχνοντας ωστόσο για τροφή στον συγκεκριμένο κόλπο, οι φάλαινες βρίσκονται αντιμέτωπες με θανάσιμη απειλή. Οι πολιτικές που ισχύουν στον Κόλπο του Μέιν για την προστασία των φαλαινών, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιημένων αλιευτικών εργαλείων και των ορίων ταχύτητας των σκαφών, δεν ισχύουν εδώ. Ως αποτέλεσμα, τα θηλαστικά να φέρουν χτυπήματα από διερχόμενα πλοία και να μπλέκονται με αλιευτικά εργαλεία.

Την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της θάλασσας έχει μειωθεί κατά περίπου 26%, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο 356 σωστές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού. Με τον πληθυσμό να μειώνεται σε τόσο ραγδαίους αριθμούς, τον Ιούλιο του 2020 η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης επαναταξινόμησε τα είδη ως εξαιρετικά απειλούμενα.