ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπερθέρμανση της Γης: Το 2050, το Λονδίνο θα «γίνει» Βαρκελώνη, προειδοποιούν οι επιστήμονες

AP Images

Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις των ερευνητών για πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου που θα καταγράψουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους, με αποτέλεσμα να αλλάξουν δραματικά μια σειρά από παράγοντες στη ζωή των κατοίκων τους.

Για παράδειγμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται πως το 2050 η ζωή στο Λονδίνο θα μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτή της Βαρκελώνης του 2020. Μπορεί, αρχικά, αυτό να φαίνεται έως και θετικό στους κουρασμένους από τη βροχή Λονδρέζους, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τρομακτικό ενδεχόμενο, που μεταξύ άλλων θα επιφέρει φαινόμενα όπως ισχυρές ξηρασίες - όπως, για παράδειγμα, συνέβη πράγματι στη Βαρκελώνη το 2008, όταν οι κάτοικοι είδαν τα αποθέματα πόσιμου νερού να εξαντλούνται σχεδόν ολοκληρωτικά και τις δεξαμενές τους να αδειάζουν.

Εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο θα δουν τις κλιματικές συνθήκες τους να αλλάζουν, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξανόμενη θερμοκρασία, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες και άλλες κλιματικές καταστροφές, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Εργαστηρίου Crowther στο πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης. Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους, κάποιες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως πόλεις όπως η ΚουάλαΛουμπούρ, η Τζακάρτα και η Σιγκαπούρη πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με κλιματολογικές συνθήκες πρωτοφανείς, που δεν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πουθενά στον πλανήτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει το πώς θα μεταβληθεί η θερμοκρασία 520 πόλεων σε όλο τον κόσμο και συνέκρινε τις προβλέψεις αυτές με ισχύουσες συνθήκες στη Γη. Για παράδειγμα, εκτός του ότι το Λονδίνο θα «γίνει» Βαρκελώνη, προβλέπουν επίσης ότι η Μαδρίτη θα μοιάζει με το σημερινό Μαρακές, το Σιάτλ με το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη με τη Βιρτζίνια Μπιτς.

Δείτε στο γράφημα πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία σε μεγάλες πόλεις του κόσμου:

Συνολικά, το 77% των πόλεων σε όλο τον κόσμο θα δει το κλίμα να αλλάζει στα επόμενα 30 χρόνια, γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα επηρεάσει δραματικά και την ανθρώπινη υγεία, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, μάλιστα, αναμένεται να καταγραφεί στις βορειότερες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης: Οι ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμάται πως θα γίνουν κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες τα καλοκαίρια και κατά 4,7 βαθμούς Κελσίου τους χειμώνες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης