Κίνα: Η χώρα έθεσε επισήμως σε λειτουργία την κινεζική αγορά άνθρακα
Η Κίνα έθεσε σήμερα σε λειτουργία τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο για να βοηθήσει στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών της, καθώς η χώρα εκπέμπει τις μεγαλύτερες στον κόσμο ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η χώρα είναι επίσης αυτή που επενδύει περισσότερο στις νέες πηγές ενέργειας και το Πεκίνο υποσχέθηκε να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2060.
Οι ανταλλαγές άρχισαν στις 09:30 τοπική ώρα (04:30 ώρα Ελλάδας) στο Χρηματιστήριο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Σαγκάης, ανέφερε σε σύντομο τηλεγράφημά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτή η αγορά άνθρακα επιτρέπει για πρώτη φορά στις επαρχιακές αρχές να καθορίσουν ποσοστώσεις για τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν δικαιώματα ρύπανσης από άλλες που έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Συγκεκριμένα οι αρχές χορηγούν ένα πιστοποιητικό για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα (ή άλλου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου) που μια επιχείρηση επιτρέπεται να εκπέμπει.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτή η τελευταία πρέπει να καταβάλει πρόστιμα.
Για λόγους διαφάνειας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα δεδομένα τους αναφορικά με τη ρύπανση και να τα θέτουν υπό τον έλεγχο τρίτων.
Αυτή η αγορά άνθρακα δεν αφορά προς το παρόν παρά μόνο τον τομέα του ηλεκτρισμού, οι σταθμοί παραγωγής του οποίου στην Κίνα εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολύ μεγάλο βαθμό με άνθρακα, μία από τις πιο βλαβερές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
Για ορισμένους αναλυτές, τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση δεν είναι επαρκώς αποτρεπτικά.
Η τιμή του άνθρακα αναμένεται ότι θα είναι πολύ χαμηλή στο πλαίσιο του κινεζικού συστήματος -περίπου 6 δολάρια ο τόνος- έναντι περίπου 36 δολαρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 17 δολαρίων στην Καλιφόρνια πέρυσι.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι άδειες ρύπανσης διανέμονται δωρεάν, αντί να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να παρακινούνται λιγότερο να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές τους.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε χειροκροτηθεί στα τέλη του 2020, όταν ανακοίνωσε πως η χώρα του θα άρχιζε να μειώνει τις εκπομπές ρύπων της πριν από το 2030 και πως σκοπεύει να φθάσει σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060- δηλαδή να απορροφά όσον άνθρακα εκπέμπει.
Όμως με τη σημερινή μορφή της, «η αγορά του άνθρακα δεν θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην πραγματοποίηση αυτών των στόχων», προειδοποιεί η Λόρι Μιλιβίρτα του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).